Brzoskwiniowy puszek w pucharkach
Brzoskwiniowe desery w pucharkach z masy serowej z galaretką oraz bitej śmietany i chrupiącej posypki z prażonych wiórków kokosowych. To lekkie jak puszek serniczki na zimno a'la ptasie mleczko, o smaku brzoskwiniowym z kokosową nutą i kawałkami galaretki. Pyszne deserki z kilku składników, które są bardzo proste w przygotowaniu. Smakują znakomicie i z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
P.S. Do masy serowej nie dodawałam dodatkowego cukru, gdyż według mnie galaretka brzoskwiniowa jest wystarczająco słodka. Dodatkowo bita śmietana oraz posypka z prażonych wiórek kokosowych zawierają cukier, więc cały deser jest słodki, ale nie przesłodzony.
Składniki:
P.S. Do masy serowej nie dodawałam dodatkowego cukru, gdyż według mnie galaretka brzoskwiniowa jest wystarczająco słodka. Dodatkowo bita śmietana oraz posypka z prażonych wiórek kokosowych zawierają cukier, więc cały deser jest słodki, ale nie przesłodzony.
Składniki:
- 200 g twarogu półtłustego
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 galaretka brzoskwiniowa
Dodatkowo:
- 1 galaretka brzoskwiniowa/cytrynowa
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
Posypka:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- 50 g wiórków kokosowych
Wykonanie:
Galaretkę brzoskwiniową lub cytrynową rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Przelewamy na głęboki talerz, studzimy i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie kroimy w drobną kostkę.
Drugą galaretkę brzoskwiniową rozpuszczany w 200 ml gorącej wody. Studzimy.
Twaróg blendujemy na gładką masę i dodajemy porcjami wystudzoną galaretkę. Śmietankę ubijamy mikserem na sztywną pianę. Ubitą śmietankę dodajemy do twarogu z galaretką i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Gotową masę wykładamy do pucharków, zajmując 3/4 ich objętości. Następnie dodajemy kawałki przygotowanej galaretki. Pucharki wkładamy do lodówki, do całkowitego stężenia.
Śmietankę razem z cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę.
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cukier. Gdy cukier się rozpuści wsypujemy wiórki kokosowe i trzymamy na ogniu, aż lekko się zrumienią.
Gdy masa w pucharkach stężeje, wykładamy na wierzch bitą śmietaną i posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi.
pyszny deserek
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje, na pewno tak też smakuje :)
OdpowiedzUsuńNa sam widok się rozpływam ;)
OdpowiedzUsuńI weź tu schudnij jak takie pyszności pokazują
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadłą wszystko :)
OdpowiedzUsuńZ podanego przepisu wychodzą 2 pucharki?
OdpowiedzUsuńTo w zależności od wielkości pucharków - u mnie wyszyły 4 szt.
UsuńA jakiej wielkości pucharki?
OdpowiedzUsuńDowolne :) To zależy od nas jak duże deserki chcemy przygotować :)
Usuń