Zapiekanka tostowa z porem, szynką i ananasem

Zapiekanka z chleba tostowego z duszonymi porami, szynką, serem żółtym i ananasem. Składniki układamy warstwowo, zaczynając i kończąc na zgrillowanym chlebie tostowym, a przed włożeniem do piekarnika, całość zalewamy mieszanką śmietanowo-jajeczną. Zapiekanka może nie prezentuje się zbyt apetycznie, ale możecie mi wierzyć na słowo, że smakuje znakomicie! Jej wykonanie jest naprawdę proste i szybkie. To świetny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa, które zalega w kuchni. Można ją podać zarówno na obiad, jak i kolację...




Składniki:
  • 10 kromek chleba tostowego
  • 2 pory (ok. 500 g)
  • 8 plastrów szynki
  • 6 krążków ananasa
  • 150 g sera żółtego
  • 250 ml śmietany 30%
  • 4 jajka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju


Wykonanie:

Pory oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, przyprawiamy pieprzem, solą oraz szczyptą gałki muszkatołowej i dusimy ok. 3-5 min. Studzimy.

Kromki chleba tostowego opiekamy w tosterze, grillu elektrycznym lub na patelni, aby się przyrumieniły.
Krążki ananasa kroimy na mniejsze kawałki.
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy przyrumieniony chleb tostowy. Jeśli kromki się nie mieszczą to przycinamy je na wymiar. Na pieczywo tostowe wykładamy podduszone pory, a następnie plasterki szynki oraz kawałki ananasa. Wszystko posypujemy startym, żółtym serem i na wierzchu ponownie układamy przyrumienione tosty, przycięte na wymiar.

Jajka roztrzepujemy i mieszamy ze śmietaną kremówką. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i polewamy zapiekankę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 min.
Podajemy na gorąco.















Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny