Tortilla w stylu greckim

Tortilla z dodatkami w stylu greckim... sałata lodowa z kurczakiem, pomidorami, ogórkiem, czerwoną cebulką oraz serem feta i opcjonalnie oliwkami, podana z sosem tzatziki. Smakuje znakomicie! Świetnie się sprawdzi jako propozycja obiadowa lub kolacyjna, a także jako przekąska imprezowa.
Sos tzatziki to grecki dip na bazie jogurtu z ogórkiem oraz czosnkiem, który świetnie komponuje się z mięsem oraz warzywami. 
Taka tortilla jest bardzo prosta w przygotowaniu i gotowa w kilka chwil, gdy mamy już kupione gotowe placki. A gdy mamy więcej czasu na stanie w kuchni to polecam zrobić domowe tortille z mąki orkiszowej o prostym składzie.  



Składniki:
  • 4 placki tortilli
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 sałata lodowa
  • 1 mała cebula czerwona
  • 200 g sera feta
  • 2 ogórki gruntowe
  • 2 pomidory
  • kilka oliwek (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
Sos:
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 ogórki gruntowe
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Przygotowujemy składniki:
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy na małe kawałki. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju, do momentu, aż mięso nie będzie surowe.

Sałatę lodową szatkujemy i myjemy na sitku pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszamy.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Ogórki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na pół, a następnie w plasterki.
Ser feta kroimy w kostkę.
Gdy dodajemy oliwki to kroimy je w plasterki.

Sos:
Ogórki obieramy ze skóry, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
W misce mieszamy jogurt grecki z oliwą, dodajemy odciśnięte z soku ogórki, czosnek oraz koperek. Dokładnie wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Tortille:
Placki tortilli podgrzewamy na patelni lub w piekarniku.
Na środku każdego placka wykładamy sałatę lodową, a na niej ogórka, pomidora, usmażonego kurczaka, ser feta oraz czerwoną cebulę. 


Całość polewamy sosem tzatziki.


Składamy tortillę - najpierw składamy do środka dół tortilli, a następnie boki. Dolną część zawijamy w folię aluminiową, aby wygodniej się jadło. Gotowe tortille podajemy na świeżo.








Komentarze

  1. tortille to mogłabym jeść codziennie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sos tzatzyki, zwłaszcza, gdy dołożę do niego sporo czosnku. Sama tortilla z tak zdrowymi składnikami może być rewelacyjną przekąską nawet do pracy!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsza domowa, można zaszaleć z dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. akurat nie lubię za bardzo greckiego jedzenia, a feta mi od zawsze nie smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. długo szukałem dobrego przepisu na tortille aż w końcu znalazłem tutaj :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny