Sałatka kebabowa z wołowiną

Sałatka kebabowa to sałatka z kapusty pekińskiej z wołowiną oraz dodatkiem świeżych warzyw - pomidorów, ogórka, papryki i czerwonej cebuli. Podana jest z sosem czosnkowym i obowiązkowo przyprawiona przyprawą do kebeba, która nadaje smak sałatce. Jest rewelacyjna i znika ze stołu jako pierwsza!
Sałatka kebabowa przypomina trochę sałatkę gyrosową, jednak rożni się nie tylko rodzajem mięsa, ale również innym sosem i brakiem warzyw konserwowych.
Sałatkę kebabową można podać w salaterce ułożoną warstwowo lub wymieszaną, a także w bułce do kebaba.


Sałatka kebabowa


Składniki:
  • 1/2 kapusty pekińskiej (około 350-400 g)
  • 3 pomidory
  • 1 długi ogórek
  • 1 papryka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • ok. 400-500 g wołowiny (u mnie: łopatka)
  • 1 op. przyprawy do kebaba (25 g)
  • olej do smażenia
Sos czosnkowy:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Mięso wołowe myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy wołowinę. Smażymy około 3 min. z każdej strony (całość maksymalnie 12-15 min.). Studzimy i porządnie przyprawiamy przyprawą do kebaba.

Kapustę pekińską szatkujemy, myjemy na sitku pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy.
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Ogórka obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę.

Sos:
W miseczce mieszamy majonez z jogurtem naturalnym. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz przyprawy: sól i pieprz. Mieszamy.


Na dnie salaterki wykładamy poszatkowaną kapustę pekińską, następnie układamy pomidory, ogórki, paprykę oraz cebulę. Na samym końcu dodajemy wystudzoną wołowinę i całość polewamy sosem czosnkowym. Wierzch posypujemy przyprawą do kebaba.
Sałatka również świetnie smakuje jak jest wymieszana.


Sałatka z wołowiną

Sałatka kebab z wołowiną
  
Sałatka ze świeżymi warzywami i wołowiną
  
Sałatka kebab

Sałatka kebab z wołowiną

Kuchnia MagdaLeny


Komentarze

  1. serio wołowina smażona tak krótko? Przecież mięso będzie twarde....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wołowinę smażymy zazwyczaj krótko, podobnie jak w przypadku steków. A jeśli chcemy by była krucha wtedy należy ją dusić, jak na gulasz

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny