Pieczarki nadziewane kuskusem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Pieczarki portobello nadziewane kaszą kuskus ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, zapieczone z żółtym serem. Pyszna przekąska, którą można przygotować w piekarniku lub na grillu. Suszone pomidory, które są wyraziste w smaku i bardzo aromatyczne świetnie komponują się z delikatnymi i łagodnymi w smaku składnikami, jak np. kasza kuskus czy pieczarki. I to one nadają charakter potrawie.
Takie pieczarki mogą pełnić funkcję samodzielnej przekąski na kolację lub imprezę, ale również idealnie pasują jako dodatek do obiadu, np. do kawałka mięsa i/lub sałatki.
Takie pieczarki mogą pełnić funkcję samodzielnej przekąski na kolację lub imprezę, ale również idealnie pasują jako dodatek do obiadu, np. do kawałka mięsa i/lub sałatki.
P.S. Więcej przepisów na proste przekąski znajdziecie w moim Ebooku ➤ Proste Przekąski Imprezowe
Składniki:
Kuskus wsypujemy do garnka, zalewamy wrzącą wodą tak, aby przykrywała kaszę centymetrową warstwą i lekko solimy. Przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidory suszone odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak myjemy na sitku pod bieżącą wodą i porządnie odsączamy.
Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Chwilę podsmażamy i dodajemy suszone pomidory. Smażymy całość przez kilka minut, a następnie osuszony szpinak. Gdy szpinak straci jędrność dodajemy kaszę kuskus i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach.
Pieczarki obieramy, usuwamy nóżki, smarujemy olejem z suszonych pomidorów i lekko solimy. Kapelusze wypełniamy przygotowanym farszem i posypujemy tartym serem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10-13 min. Pieczarki możemy również upiec na grillu.
Podajemy na ciepło.
Składniki:
- 5-6 dużych pieczarek (portobello)
- 100 g kaszy kuskus
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 10 szt. pomidorów suszonych
- spora garść liści szpinaku
- ok. 30 g sera żółtego
- sól, pieprz
- olej z suszonych pomidorów
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidory suszone odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak myjemy na sitku pod bieżącą wodą i porządnie odsączamy.
Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Chwilę podsmażamy i dodajemy suszone pomidory. Smażymy całość przez kilka minut, a następnie osuszony szpinak. Gdy szpinak straci jędrność dodajemy kaszę kuskus i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach.
Pieczarki obieramy, usuwamy nóżki, smarujemy olejem z suszonych pomidorów i lekko solimy. Kapelusze wypełniamy przygotowanym farszem i posypujemy tartym serem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10-13 min. Pieczarki możemy również upiec na grillu.
Podajemy na ciepło.
wyglądają pysznie ;) nigdy nie jadłam faszerowanych pieczarek. Raczej na odwrót - coś było nimi faszerowane ;)
OdpowiedzUsuń