Kurczak w botwince
Pomysł na wykorzystanie botwinki inny niż zupa czy chłodnik...
Duszone filety z kurczaka w śmietanowym sosie botwinkowym. Danie jest naprawdę pyszne! Jednak należy dobrze je doprawić, gdyż botwinka sama w sobie jest dość mdła. Dlatego ważną rolę odgrywa tu czosnek, sok z cytryny czy sos sojowy. Świetnie smakuje podane z gotowanymi, młodymi ziemniaczkami. Tym razem postawiłam na rzadki sos i danie podałam w głębokim talerzu, co trochę przypominało zupę z botwinki z ziemniakami i kurczakiem, ale smakowało świetnie! Chętni oczywiście mogą zagęścić sos według własnych upodobań 😉
Botwina to warzywo sezonowe i warto z niego korzystać póki jest, gdyż zawiera cenne składniki odżywcze, które wykazują właściwości odkwaszające organizm, pomagają zwalczyć stres i ukoić nerwy, a także wspomagają procesy krwiotwórcze, i zapobiegają anemii.
Duszone filety z kurczaka w śmietanowym sosie botwinkowym. Danie jest naprawdę pyszne! Jednak należy dobrze je doprawić, gdyż botwinka sama w sobie jest dość mdła. Dlatego ważną rolę odgrywa tu czosnek, sok z cytryny czy sos sojowy. Świetnie smakuje podane z gotowanymi, młodymi ziemniaczkami. Tym razem postawiłam na rzadki sos i danie podałam w głębokim talerzu, co trochę przypominało zupę z botwinki z ziemniakami i kurczakiem, ale smakowało świetnie! Chętni oczywiście mogą zagęścić sos według własnych upodobań 😉
Botwina to warzywo sezonowe i warto z niego korzystać póki jest, gdyż zawiera cenne składniki odżywcze, które wykazują właściwości odkwaszające organizm, pomagają zwalczyć stres i ukoić nerwy, a także wspomagają procesy krwiotwórcze, i zapobiegają anemii.
Składniki:
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy jeszcze wzdłuż na pół - w sumie z trzech/czterech filetów powinniśmy otrzymać 12/16 kawałków. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Mięso smażymy na patelni partiami, na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min, aby tylko białko mięsa się ścięło. Wyciągamy na talerz.
Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, a łodygi i liście drobno siekamy. Cebulę i ząbki czosnku obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Cebulę i czosnek podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu kurczaka. Dodajemy posiekaną botwinkę razem ze startymi buraczkami i smażymy przez około 2-3 min. Następnie na patelnię przenosimy podsmażonego kurczaka i zalewamy wszystko bulionem. Dusimy pod przykryciem przez około 20-25 min., na małym ogniu.
- 3-4 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 duży pęczek botwinki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 szklanka bulionu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego (bezglutenowego)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, a łodygi i liście drobno siekamy. Cebulę i ząbki czosnku obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Cebulę i czosnek podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu kurczaka. Dodajemy posiekaną botwinkę razem ze startymi buraczkami i smażymy przez około 2-3 min. Następnie na patelnię przenosimy podsmażonego kurczaka i zalewamy wszystko bulionem. Dusimy pod przykryciem przez około 20-25 min., na małym ogniu.
Na końcu dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem oraz solą.
Rada:
Jeżeli chcemy, aby powstały sos był gęstszy to możemy dodać 1 łyżkę mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej 1 łyżkę mąki ryżowej.
Mąkę rozrabiamy w śmietanie z dodatkiem niewielkiej ilości wody i wlewamy na patelnię z sosem. Mieszamy cały czas, aż sos zgęstnieje.
Musi być naprawdę pyszne :)
OdpowiedzUsuńsmaczny pomysł :)
OdpowiedzUsuń