Kuchenna Apteka #39 - Aronia
Aronia jest owocem, który niewątpliwie należy do superfoods. W Polsce niestety nie jest jeszcze doceniana, choć łatwo dostępna, gdyż uprawiana jest u nas na szeroką skalę. Należy ona do najzdrowszych owoców jagodowych na świecie i ma niezwykle pozytywny wpływ na cały nasz organizm. Chroni przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, wspomaga odporność, a także uzupełnia braki witamin oraz minerałów. To prawdziwa bomba witaminowa! Stosowana jest również w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia, nowotworów oraz chorób narządu wzroku.
Przez swój cierpki smak rzadko jest jedzona na świeżo, ale idealnie nadaje się do produkcji konfitur, dżemów, soków, nalewek i innych przetworów. Aronię można też zamrozić, dzięki temu owoce będą mniej cierpkie, ale nie stracą wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych.
Sok z aronii pity codziennie nie tylko poprawi nasze zdrowie, ale również pozytywnie wpłynie na urodę, gdyż ma właściwości przeciwstarzeniowe dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów.
Wystarczy 50 ml dziennie!
Aronia to źródło:
Właściwości zdrowotne aronii:
Uwaga!
Ciekawostki:
Przez swój cierpki smak rzadko jest jedzona na świeżo, ale idealnie nadaje się do produkcji konfitur, dżemów, soków, nalewek i innych przetworów. Aronię można też zamrozić, dzięki temu owoce będą mniej cierpkie, ale nie stracą wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych.
Sok z aronii pity codziennie nie tylko poprawi nasze zdrowie, ale również pozytywnie wpłynie na urodę, gdyż ma właściwości przeciwstarzeniowe dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów.
Wystarczy 50 ml dziennie!
Aronia to źródło:
- przeciwutleniaczy - polifenoli - antocyjanów, flawonoidów (rutyna,kwercetyna, epikatechina)
- witaminy P (citryn)- mieszanina związków organicznych z grupy flawonoidów
- witaminy C
- witaminy E
- witamin z grupy B: B1, B2, B6
- kwasu foliowego (B9)
- beta-karotenu
- potasu
- wapnia
- magnezu
- żelaza
- fosforu
- miedzi
- jodu
- boru
- molibdenu
- kobaltu
- kwasu kawowego
- garbników - taniny
- błonnika pokarmowego
Właściwości zdrowotne aronii:
- chroni przed chorobami układu krążenia
- uszczelnia naczynia krwionośne i uelastycznia ich ściany
- polecana przy żylakach odbytu
- obniża ciśnienie krwi
- zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu
- obniża poziom "złego" cholesterolu
- chroni przed miażdżycą
- zapobiega cukrzycy
- ma działanie przeciwzapalne
- zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka (także podczas stosowania NLPZ)
- poprawia pamięć i funkcjonowanie mózgu
- łagodzi stres
- poprawia odporność organizmu
- ma działanie detoksykacyjne - usuwa metale ciężkie z organizmu
- uzupełnia braki witamin i minerałów
- zapobiega powstawaniu nowotworów
- korzystnie wpływa na osoby z chorobą popromienną (wywołaną promieniowaniem jonizującym)
- pomocna przy chorobach oczu, jak: jaskra, zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej
- poprawia ostrość widzenia
- ma korzystny wpływ na skórę, włosy i paznokcie
Uwaga!
- aronii nie należy stosować przy stanach zapalnych błony śluzowej żołądka, nadkwasocie oraz wrzodach żołądka i dwunastnicy
- aronia polecana jest dla osób dużo pracujących przy komputerze, gdyż wspomaga regenerację wzroku poprzez poprawianie ukrwienia oraz niweluje skutki promieniowania monitorów
Ciekawostki:
- krzew aronii jest odporny na choroby i szkodniki dlatego nie wymaga użycia pestycydów
- owoce nie kumulują metali ciężkich, jak: ołów, kadm czy arsen
- wykorzystywana jest do produkcji kosmetyków chroniących przed szkodliwym promieniowaniem
- w 100 g zawiera około 50 kcal
- aby zmniejszyć cierpkość owoców należy je zamrozić
podoba mi się wpływ na nowotwory, ponieważ mam do nich duże skłonności (mam łagodny nowotwór jajnika). Profilaktycznie warto byłoby zapobiegać następnym :)
OdpowiedzUsuńNie wiem, jak tam z nowotworami, ale na nadciśnienie sok z aronii mi pomaga. Polecam :)
OdpowiedzUsuń