Ciasto kokosowe z porzeczkami

Ciasto kakaowe z kokosową pianką oraz czerwonymi porzeczkami. Spód wykonany jest z ciasta kruchego i to samo ciasto jest na wierzchu, tylko że starte na tarce. Pianka jest budyniowa z dużą ilością wiórek koksowych, a do tego kwaśne, czerwone porzeczki. Ciasto jest idealnie zrównoważone w smaku, gdyż słodka pianka budyniowa z kokosem przełamana jest kwaśnymi owocami. Rewelacja! Do ciasta można dodać również inne owoce, ale ważne by nie były one zbyt słodkie, gdyż ciasto nas zemdli od słodyczy 😉

Ciasto z kokosową pianką i porzeczkami

Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 200 g twardego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 2 łyżki kakao
  • 100 ml oleju
  • 6 jajek
  • 2 budynie śmietankowe 
  • 100 g wiórek kokosowych
  • około 500 g czerwonych porzeczek 
  • szczypta soli


Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy ciasto. 
Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2:3, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do zamrażarki na co najmniej 30 min.

Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy i wylepiamy nim, wyłożoną papierem do pieczenia formę (wymiary 21 x 31 cm). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15-20 min. Ostawiamy do ostygnięcia.

Czerwone porzeczki myjemy, dokładnie osuszamy i obrywamy z gałązek.

Białka ubijamy na sztywną pianę razem ze szczyptą soli i 1 szklanką cukru pudru. Ciągle mieszając dodajemy sypkie budynie, a następnie wlewamy cienką strużką olej. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. 
Masę wykładamy na podpieczony spód i układamy na niej owoce. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta. 
Pieczemy w temp. 180 stopni przez 25- 30 min.


Kruche ciasto kokosowe z porzeczkami

Kruche ciasto z porzeczkami

Kruche ciasto z kokosową pianką

Kruche ciasto z budyniową pianką i porzeczkami


Komentarze

  1. Uwielbiam takie ciasta. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. jaka gramature maja szklanki u ciebie ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy do tego ciasta nadadzą się owoce mrożone np. maliny? Czy wcześniej trzeba je rozmrażać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mrożone maliny też powinny być ok, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny