Ciasto kokosowe z porzeczkami
Ciasto kakaowe z kokosową pianką oraz czerwonymi porzeczkami. Spód wykonany jest z ciasta kruchego i to samo ciasto jest na wierzchu, tylko że starte na tarce. Pianka jest budyniowa z dużą ilością wiórek koksowych, a do tego kwaśne, czerwone porzeczki. Ciasto jest idealnie zrównoważone w smaku, gdyż słodka pianka budyniowa z kokosem przełamana jest kwaśnymi owocami. Rewelacja! Do ciasta można dodać również inne owoce, ale ważne by nie były one zbyt słodkie, gdyż ciasto nas zemdli od słodyczy 😉
Składniki:
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 200 g twardego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 100 ml oleju
- 6 jajek
- 2 budynie śmietankowe
- 100 g wiórek kokosowych
- około 500 g czerwonych porzeczek
- szczypta soli
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2:3, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do zamrażarki na co najmniej 30 min.
Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy i wylepiamy nim, wyłożoną papierem do pieczenia formę (wymiary 21 x 31 cm). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15-20 min. Ostawiamy do ostygnięcia.
Masę wykładamy na podpieczony spód i układamy na niej owoce. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta.
Uwielbiam takie ciasta. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńjaka gramature maja szklanki u ciebie ?
OdpowiedzUsuń250 ml
UsuńCzy do tego ciasta nadadzą się owoce mrożone np. maliny? Czy wcześniej trzeba je rozmrażać?
OdpowiedzUsuńMrożone maliny też powinny być ok, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać
Usuń