Bruschetta z truflami

Pomysł na bardzo prostą, ale jednak wykwintną kolację we włoskim stylu. Bruschetta z mozzarellą oraz carpaccio z czarnej trufli. Bruschetta to rodzaj grzanki wywodzącej się z Włoch, która świetnie się sprawdza przy każdej okazji. Jak kuchnia włoska to i mozzarella musi być obowiązkowo, a "wisienką na torcie" jest carpaccio z czarnej trufli, które wprowadza odrobinę luksusu do zwykłych grzanek. To właśnie czarne trufle nadają charakter całemu daniu, gdyż są wyraziste i doskonale komponuje się z delikatną mozzarellą. Bruschetta w takiej wersji smakuje wyjątkowo! 
Wystarczą tylko 4 składniki i 10 minut czasu, aby stworzyć niebanalną przekąskę.
Idealna propozycja na kolację we dwoje, do lampki wina ❤

P.S. Carpaccio z czarnej trufli dostępne jest w sklepie Kuchnia WłoskaŚwietnie smakuje z nie tylko na grzankach, ale również z daniami makaronowymi, omletem, ze stekiem czy jajecznicą...


Bruschetta z czarnymi truflami



Składniki:



Wykonanie:

Ser mozzarella kroimy w cienkie plastry.
Carpaccio z czarnej trufli kroimy na drobne kawałki.
Rukolę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. 
Bagietkę kroimy na kromki i smarujemy z obu stron oliwą pochodzącą ze słoiczka carpaccio z czarnej trufli. Układamy na patelni grillowej. Gdy dolna strona się zrumieni, to przewracamy kromki na drugą stronę. Na wierzchu każdej grzanki kładziemy plasterek mozzarelli oraz drobno pokrojone carpaccio z czarnej trufli. Trzymamy na ogniu, aż ser się stopi, ale uważamy, aby grzanki od spodu się nie przypaliły. Wyjmujemy na talerz, lekko solimy (jeśli jest taka potrzeba) i podajemy z rukolą.

Bruschetta


Czarne trufle


Carpaccio z czarnej trufli


Grzanki z truflami


Grzanki włoskie


Kuchnia włoska


Przekąski w włoskim stylu




Carpaccio z trufli


Czarne trufle w oliwie

Odkryj smak prawdziwej kuchni włoskiej na kuchnia-wloska.com.pl 


* Wpis powstał we współpracy z delikatesami Kuchnia Włoska

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny