Bruschetta z truflami
Pomysł na bardzo prostą, ale jednak wykwintną kolację we włoskim stylu. Bruschetta z mozzarellą oraz carpaccio z czarnej trufli. Bruschetta to rodzaj grzanki wywodzącej się z Włoch, która świetnie się sprawdza przy każdej okazji. Jak kuchnia włoska to i mozzarella musi być obowiązkowo, a "wisienką na torcie" jest carpaccio z czarnej trufli, które wprowadza odrobinę luksusu do zwykłych grzanek. To właśnie czarne trufle nadają charakter całemu daniu, gdyż są wyraziste i doskonale komponuje się z delikatną mozzarellą. Bruschetta w takiej wersji smakuje wyjątkowo!
Wystarczą tylko 4 składniki i 10 minut czasu, aby stworzyć niebanalną przekąskę.
Idealna propozycja na kolację we dwoje, do lampki wina ❤
P.S. Carpaccio z czarnej trufli dostępne jest w sklepie Kuchnia Włoska. Świetnie smakuje z nie tylko na grzankach, ale również z daniami makaronowymi, omletem, ze stekiem czy jajecznicą...
Składniki:
Wykonanie:
Wystarczą tylko 4 składniki i 10 minut czasu, aby stworzyć niebanalną przekąskę.
Idealna propozycja na kolację we dwoje, do lampki wina ❤
P.S. Carpaccio z czarnej trufli dostępne jest w sklepie Kuchnia Włoska. Świetnie smakuje z nie tylko na grzankach, ale również z daniami makaronowymi, omletem, ze stekiem czy jajecznicą...
- 1 bagietka
- 125 g sera mozzarella (1 kula)
- 1/2 słoiczka carpaccio z czarnej trufli w oliwie z oliwek
- garść rukoli
- sól
Wykonanie:
Ser mozzarella kroimy w cienkie plastry.
Carpaccio z czarnej trufli kroimy na drobne kawałki.
Rukolę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Bagietkę kroimy na kromki i smarujemy z obu stron oliwą pochodzącą ze słoiczka carpaccio z czarnej trufli. Układamy na patelni grillowej. Gdy dolna strona się zrumieni, to przewracamy kromki na drugą stronę. Na wierzchu każdej grzanki kładziemy plasterek mozzarelli oraz drobno pokrojone carpaccio z czarnej trufli. Trzymamy na ogniu, aż ser się stopi, ale uważamy, aby grzanki od spodu się nie przypaliły. Wyjmujemy na talerz, lekko solimy (jeśli jest taka potrzeba) i podajemy z rukolą.
Odkryj smak prawdziwej kuchni włoskiej na kuchnia-wloska.com.pl
* Wpis powstał we współpracy z delikatesami Kuchnia Włoska
smacznie to wygląda;)
OdpowiedzUsuńTrufli jeszcze nie jadłam, jestem ciekawa jak smakuje
OdpowiedzUsuńto jest moja ulubiona przekąska, aż ślinka cieknie !
OdpowiedzUsuń