Bezglutenowe naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Bezglutenowe naleśniki w wersji wytrawnej z przepysznym nadzieniem polecają się na obiad. Naleśniki wykonane są z mąki ryżowej z dodatkiem mąki ziemniaczanej oraz mleka ryżowego. Takie ryżowe naleśniki są naprawdę pyszne. Według mojej rodziny są dużo smaczniejsze od tych tradycyjnych z mąki pszennej i bardziej syte. Poza tym, lepiej się smażą - nie przywierają i wychodzą złociste z chrupiącymi brzegami. Są także elastyczne i nie łamią się, więc nie ma problemu z ich przekładaniem. Można podawać je zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko.
U mnie nadzienie jest wytrawne... z kurczakiem, szpinakiem oraz suszonymi pomidorami. Dzięki suszonym pomidorom, które są aromatyczne i intensywne w smaku, nadzienie jest wyraziste, a delikatny w smaku kurczak oraz szpinak idealnie się tu wpasowują. Dodatkowo, aby naleśnik nie był za suchy, podałam sos pomidorowy, który zarówno na ciepło, jak i na zimno pasuje znakomicie. Całość smakuje wyjątkowo pysznie!
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Chwilę podsmażamy i dodajemy kurczaka. Smażymy do momentu, aż kurczak nie będzie surowy. Następnie dodajemy suszone pomidory oraz świeży szpinak i czekamy, aż straci jędrność. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
U mnie nadzienie jest wytrawne... z kurczakiem, szpinakiem oraz suszonymi pomidorami. Dzięki suszonym pomidorom, które są aromatyczne i intensywne w smaku, nadzienie jest wyraziste, a delikatny w smaku kurczak oraz szpinak idealnie się tu wpasowują. Dodatkowo, aby naleśnik nie był za suchy, podałam sos pomidorowy, który zarówno na ciepło, jak i na zimno pasuje znakomicie. Całość smakuje wyjątkowo pysznie!
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- 1 i 1/3 szklanki mąki ryżowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka ryżowego
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 1 filet z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 garście świeżego szpinaku
- 10 szt. pomidorów suszonych
- olej do smażenia z suszonych pomidorów
- sól, pieprz
Sos:
- 1 puszka pomidorów
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
Wykonanie:
Naleśniki:
Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem ryżowym oraz olejem. Następnie dodajemy mąkę ryżową zmieszaną z mąką ziemniaczaną oraz sól. Miksujemy dokładnie na gładkie ciasto, bez grudek. Odstawiamy na około 20 min. Następnie smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron, na złocisty kolor.
Nadzienie:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidory suszone odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak myjemy na sitku pod bieżącą wodą i porządnie odsączamy. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Mięso przyprawiamy solą oraz pieprzem.Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Chwilę podsmażamy i dodajemy kurczaka. Smażymy do momentu, aż kurczak nie będzie surowy. Następnie dodajemy suszone pomidory oraz świeży szpinak i czekamy, aż straci jędrność. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Sos:
Do wysokiego naczynia przelewamy pomidory z puszki. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i oregano. Miksujemy za pomocą blendera na gładki sos. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sos przelewamy do rondelka i podgrzewamy.
Możemy podać go również na zimno.
szczerze mowiąc, naleśniki jadłam tylko na słodko i w formie krokietów :)
OdpowiedzUsuńLubię takie zróżnicowane naleśniki :)
OdpowiedzUsuńWow wygląda smakowicie, szczerze jeszcze nie próbowałam naleśników na słono
OdpowiedzUsuńNaleśniki są pyszne, ale szkoda że nie pisze na ile porcji
OdpowiedzUsuń