Zapiekanki z pieczarkami na gofrach (bezglutenowe)
Ciekawy pomysł na zapiekanki z pieczarkami... na bezglutenowych gofrach. Chrupiące gofry z dużą ilością pieczarek i żółtym serem, zapieczone w piekarniku. Pyszna alternatywa dla tradycyjnych zapiekanek z bułki, szczególnie dla osób, które muszą unikać glutenu...
Gofry wykonane są z mąki ryżowej i mleka ryżowego - wychodzą chrupiące i złociste. Są świetną alternatywą dla pieczywa i idealnie sprawdzą się do przygotowania kanapek czy zapiekanek gofrowych. Natomiast farsz jest tradycyjny, czyli smażone pieczarki z cebulką. Całość, jak na prawdziwe zapiekanki przystało, posypana jest tartym, żółtym serem. Propozycja w sam raz na kolację!
Składniki:
Gofry:
Wykonanie:
Gofry:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.
W misce mieszamy składniki suche: mąkę ryżową z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i solą.
Do żółtek dodajemy mleko ryżowe oraz olej i mieszamy do połączenia składników. Następnie do składników mokrych dodajemy składniki suche i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy olejem. Nalewamy ciasto i pieczemy, aż gofry będą rumiane i chrupiące. Studzimy na kratce.
Gofry wykonane są z mąki ryżowej i mleka ryżowego - wychodzą chrupiące i złociste. Są świetną alternatywą dla pieczywa i idealnie sprawdzą się do przygotowania kanapek czy zapiekanek gofrowych. Natomiast farsz jest tradycyjny, czyli smażone pieczarki z cebulką. Całość, jak na prawdziwe zapiekanki przystało, posypana jest tartym, żółtym serem. Propozycja w sam raz na kolację!
Składniki:
Gofry:
- 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka ryżowego
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 2 cebule
- 500 g pieczarek
- 100 g sera żółtego
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- olej do smażenia
Wykonanie:
Gofry:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.
W misce mieszamy składniki suche: mąkę ryżową z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i solą.
Do żółtek dodajemy mleko ryżowe oraz olej i mieszamy do połączenia składników. Następnie do składników mokrych dodajemy składniki suche i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy olejem. Nalewamy ciasto i pieczemy, aż gofry będą rumiane i chrupiące. Studzimy na kratce.
Farsz:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli. Smażymy do momentu, aż cała woda z pieczarek wyparuje. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz ziołami. Mieszamy.
Na gofry wykładamy smażone pieczarki z cebulką. Ser ścieramy na tarce i posypujemy po wierzchu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 5-7 min., aż ser się roztopi. Gotowe zapiekanki możemy posypać posiekaną natką pietruszki.
Rada:
Gdy mamy jeszcze gorące gofry i gorący farsz pieczarkowy to posypany po wierzchu ser żółty roztopi się sam i jeśli nie chcemy to nie ma potrzeby zapiekania w piekarniku.
Rada:
Gdy mamy jeszcze gorące gofry i gorący farsz pieczarkowy to posypany po wierzchu ser żółty roztopi się sam i jeśli nie chcemy to nie ma potrzeby zapiekania w piekarniku.
Komentarze
Prześlij komentarz