Wegańskie lody truskawkowo-kokosowe
Nadciągnęła do nas fala upałów i częściej sięgamy po różnego rodzaju zimne desery, jak np. lody. Jednak najlepsze i najzdrowsze są lody domowe, przygotowane z naturalnych składników, bez polepszaczy i zbędnych dodatków. Przygotowanie lodów w domu jest bardzo proste, nawet bez konieczności posiadania maszyny do lodów. Samą masę wykonuje się bardzo szybko, ale mimo wszystko trzeba uzbroić się w cierpliwość, gdyż proces schładzania lodów jest dość czasochłonny. Warto też podczas mrożenia przemieszać lody przynajmniej raz.
Lody domowe różnią się też od tych kupnych tym, że zaraz po wyciągnięciu z zamrażalki są dość twarde i aby je nałożyć, muszą chwilę postać w temperaturze pokojowej. Dlatego lepiej mrozić je w małych pojemnikach, by po wyciągnięciu z zamrażalki spożyć w całości 😉
Dzisiaj u mnie rządzą lody w wersji FIT: - bez śmietanki, - bez jajek, - bez cukru. Są to wegańskie lody truskawkowe przygotowane na bazie mleczka kokosowego oraz kokosowego jogurtu naturalnego. Słodzone są syropem z agawy, ale równie dobrze można posłodzić je miodem. Do przygotowania lodów użyłam świeżych truskawek, ale jak macie jeszcze zapasy mrożonych z tamtego roku to również się sprawdzą.
Składniki:
Lody domowe różnią się też od tych kupnych tym, że zaraz po wyciągnięciu z zamrażalki są dość twarde i aby je nałożyć, muszą chwilę postać w temperaturze pokojowej. Dlatego lepiej mrozić je w małych pojemnikach, by po wyciągnięciu z zamrażalki spożyć w całości 😉
Dzisiaj u mnie rządzą lody w wersji FIT: - bez śmietanki, - bez jajek, - bez cukru. Są to wegańskie lody truskawkowe przygotowane na bazie mleczka kokosowego oraz kokosowego jogurtu naturalnego. Słodzone są syropem z agawy, ale równie dobrze można posłodzić je miodem. Do przygotowania lodów użyłam świeżych truskawek, ale jak macie jeszcze zapasy mrożonych z tamtego roku to również się sprawdzą.
- 500 g truskawek
- 200 ml mleczka kokosowego
- 160 g jogurtu kokosowego naturalnego
- 2 łyżki miodu/syropu z agawy
Wykonanie:
Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i blendujemy na gładki mus.
Mleczko kokosowe miksujemy z jogurtem kokosowym oraz miodem/syropem z agawy. Następnie dodajemy mus truskawkowy i miksujemy do połączenia składników. Próbujemy masy i w razie potrzeby dodajemy jeszcze miodu lub syropu z agawy.
Masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalki na około 30-60 min. Po tym czasie, lody wyciągamy i dokładnie mieszamy. Ponownie wkładamy do zamrażalki. Lody gotowe są do spożycia po około 2-3 godzinach. Jednak zanim przełożymy je do pucharków, lody muszą chwilę postać w temperaturze pokojowej.
Nie jadłam jeszcze takich, muszę kiedyś spróbować
OdpowiedzUsuńRobiłam dzisiaj - pyszne!
OdpowiedzUsuńA czy zamiast jogurtu kokosowego może być zwykły?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)
Jasne, jeżeli nie zależy nam by lody były wegańskie 😉
Usuń