Leczo z młodą kapustą
Leczo to danie kuchni węgierskiej, składające się głównie z duszonych warzyw - pomidorów, świeżej papryki i cebuli, czasami z dodatkiem kiełbasy, doprawione papryką w proszku. W Polsce często dodaje się to lecza również cukinię. Natomiast moja wersja jest jeszcze bardziej spolszczona, gdyż dodatkowo zawiera młodą kapustę.
Jest to pyszne danie jednogarnkowe, pełne warzyw sezonowych. Aromatyczne i sycące, podawane głównie z pieczywem. Można je przygotować w wersji mięsnej z dodatkiem kiełbasy (u mnie kiełbasa z piersi kurczaka) lub wersji wegetariańskiej - tylko z samymi warzywami. Idealna propozycja na letni obiad dla całej rodziny!
Jest to pyszne danie jednogarnkowe, pełne warzyw sezonowych. Aromatyczne i sycące, podawane głównie z pieczywem. Można je przygotować w wersji mięsnej z dodatkiem kiełbasy (u mnie kiełbasa z piersi kurczaka) lub wersji wegetariańskiej - tylko z samymi warzywami. Idealna propozycja na letni obiad dla całej rodziny!
Składniki:
Wykonanie:
Młodą kapustkę myjemy pod bieżącą wodą, szatkujemy, przenosimy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Pozostawiamy, aby obciekła.
- 2 cebule
- 3 papryki (u mnie żółtka i czerwona)
- 2 cukinie
- 1 mała główka młodej kapusty
- 6 pomidorów
- 400 g kiełbasy
- 100 ml soku pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- papryka słodka mielona
- papryka chili
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Młodą kapustkę myjemy pod bieżącą wodą, szatkujemy, przenosimy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Pozostawiamy, aby obciekła.
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w większą kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki lub kostkę. Cukinie obieramy ze skóry, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Pomidory parzymy wrzątkiem i ściągamy z nich skórkę. Kroimy na mniejsze kawałki.
W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy kiełbasę. Smażymy około 5 min. i dodajemy paprykę. Chwilę podsmażamy i dodajemy poszatkowaną kapustę. Dusimy na małym ogniu około 20 min., w między czasie podlewając wodą, aby się nie przypaliła. Po tym czasie, do garnka dodajemy cukinie oraz pomidory i wlewamy sok pomidorowy. Dusimy, aż warzywa się rozgotują. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili, cukrem, pieprzem oraz solą. Podajemy z pieczywem.
leczo jadłam dosyć dawno, ale z kapustą nigdy.
OdpowiedzUsuńZ kapusta, zrobiłem dzisiaj, z ostrożności dałem niedużo Ok 1/4 główki a robiłem dużą porcję na 3 dni spokojnie można dać dużo więcej, nic nie zepsuje a nawet poprawi smak. Ja robię leczo dosyć ostre, bo takie lubimy
OdpowiedzUsuńzamiast pomidorów i soku można dać pomidory krojone z puszki?
OdpowiedzUsuń