Kukurydzianki
Kukurydzianki czyli bułeczki pszenno-kukurydziane na kefirze, z dodatkiem miodu oraz posypane sezamem. Są pyszne! Mięciutkie i bardzo maślane. Mają chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Są również bardzo proste w przygotowaniu - wystarczy kilka składników i trochę więcej czasu, aby otrzymać pyszne domowe bułeczki jak z piekarni 😉
Dzięki temu, że zawierają kefir długą utrzymują swoją świeżość. Natomiast dodatek mąki kukurydzianej sprawił, że są one bardziej zbite niż zwykłe bułki pszenne.
Z takimi bułeczkami śniadanie będzie idealne!
P.S. Bułeczki piekłam w piekarniku z funkcją pary Electrolux seria 600 SteamBake EOD5C71Z ⇨ po nalaniu wody do komory na dnie piekarnika, wystarczy nacisnąć przycisk SteamBake, aby zapewnić dostateczną wilgotność. W gorącym piekarniku woda zamienia się w parę, która wspomaga wyrastanie ciasta, dzięki czemu pozostaje delikatne i miękkie w środku. Natomiast gorące powietrze tworzy się złocistą, chrupiącą skórkę.
Więcej na temat piekarnika ⇨ tutaj
Dzięki temu, że zawierają kefir długą utrzymują swoją świeżość. Natomiast dodatek mąki kukurydzianej sprawił, że są one bardziej zbite niż zwykłe bułki pszenne.
Z takimi bułeczkami śniadanie będzie idealne!
P.S. Bułeczki piekłam w piekarniku z funkcją pary Electrolux seria 600 SteamBake EOD5C71Z ⇨ po nalaniu wody do komory na dnie piekarnika, wystarczy nacisnąć przycisk SteamBake, aby zapewnić dostateczną wilgotność. W gorącym piekarniku woda zamienia się w parę, która wspomaga wyrastanie ciasta, dzięki czemu pozostaje delikatne i miękkie w środku. Natomiast gorące powietrze tworzy się złocistą, chrupiącą skórkę.
Więcej na temat piekarnika ⇨ tutaj
Składniki:
Drożdże rozcieramy z miodem i zalewamy kefirem. Mieszamy i ostawiamy na około 10 min.
W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką kukurydzianą, a następnie dodajemy sól oraz rozczyn. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, i wszystko dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i odchodzące od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 50-60 min., aby urosło.
Po tym czasie, ciasto dzielimy na 8- 9 części i formujemy bułki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 min., aby wyrosły.
Bułeczki nacinamy z wierzchu, smarujemy wodą i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (u mnie z funkcją pary) na około 15-20 min. Studzimy na kratce.
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania
- 20 g drożdży
- 1 szklanka kefiru
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 50 g masła
Dodatkowo:
- sezam
Wykonanie:
W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką kukurydzianą, a następnie dodajemy sól oraz rozczyn. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, i wszystko dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i odchodzące od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 50-60 min., aby urosło.
Bułeczki nacinamy z wierzchu, smarujemy wodą i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (u mnie z funkcją pary) na około 15-20 min. Studzimy na kratce.
* Wpis powstał we współpracy z Electrolux
Mniam, ależ mnie naszła na nie ochota. Chyba dzisiaj będę robić :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takich bułeczek.
OdpowiedzUsuńwyglądają super :) pewnie są bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńJak bym miala dobry piekarnik to bym zrobiła, a niestety muszę obejść się
OdpowiedzUsuńJakie są te bułki na drugi dzień? Mocno twardnieją?
OdpowiedzUsuńOgólnie te bułki są dość zbite i najlepsze są zaraz po upieczeniu. Na drugi dzień da się je jeszcze zjeść, choć nie są już tak miękkie
UsuńBardzo dobry przepis, to są smaczne bułeczki nie to co te z lidlów i biedronek! Oby tak dalej, zapisałam przepis i będę korzystać dalej pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńsuper artykuł
OdpowiedzUsuń