Kokosowy chlebek bananowy (bezglutenowy)

Chlebek bananowy to popularne amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. W wersji podstawowej jest lubiane i dobrze znane przez większość z nas. Jednak moja wersja tego chlebka jest bardziej fit - bez cukru, bez mąki pszennej, bez masła oraz bez glutenu. Ciasto słodzone jest tylko bananami, mąkę pszenną zastępuje mąka kokosowa, a  zamiast masła jest olej kokosowy. Dodatkowo dzięki dodatkowi pasty kokosowej oraz wiórek kokosowych ciasto zyskało kokosowy posmak oraz aromat. Taki chlebek to świetny pomysł na wykorzystanie dojrzałych, czerniejących bananów, które zalegają w kuchni i nikt nie chce ich jeść 😉





Składniki:


Wykonanie:

Banany obieramy ze skóry, kroimy w plasterki i rozgniatamy widelcem.
Olej kokosowy miksujemy razem z pastą kokosową, a następnie dodajemy po jednym jajku, nie przerywając miksowania. Dodajemy papkę bananową i miksujemy do połączenia składników.
W drugiej misce łączymy składniki suche: mąkę kokosową z proszkiem do pieczenia, sodą, kardamonem oraz solą. Następnie porcjami dodajemy składniki suche do mokrych i cały czas miksujemy. Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką do połączenia składników.
Masę wykładamy do formy keksowej (u mnie: 15 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 min. Studzimy.






















Komentarze

  1. Przymierzam się już bardzo długo, ale jeszcze nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow już wyobrażam sobie ten smak. Muszę kiedyś spróbować. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdzie można kupić pastę i olej kokosowy

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis. Chlebek wygląda bardzo smakowicie, a banany na granicy zjadalności to bardzo częsta sprawa w moim domu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobry przepis, skorzystam u siebie w domu, nie dość, że zdrowy to jeszcze wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny