Czekoladowe pierogi z truskawkami
Pierogi w wersji na słodko... czekoladowe z truskawkami 🍓🍓🍓
Czekoladowe pierogi uzyskałam dodając kakao do standardowego przepisu na ciasto na pierogi. Następnie nadziałam je kawałkami świeżych truskawek, ugotowałam i podałam z sosem truskawkowo-śmietanowym. Proste, a zarazem takie pyszne. Dzieci je uwielbiają!
Takie słodkie pierożki to świetna propozycja na deser, podwieczorek, a nawet letni obiad - o ile lubicie obiady na słodko 😉
Takie słodkie pierożki to świetna propozycja na deser, podwieczorek, a nawet letni obiad - o ile lubicie obiady na słodko 😉
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
Nadzienie:
- 500 g truskawek
Sos:
- 150 ml śmietanki 30%
- ok. 350 g truskawek
- cukier puder (do smaku)
Wykonanie:
Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę pszenną i dodajemy kakao, sól oraz masło, a na końcu wlewamy porcjami gorącą wodę. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15-20 min., aby odpoczęło.
Truskawki na nadzienie myjemy na sitku pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszamy, pozbawiamy szypułek i kroimy w drobną kostkę.
Sos:
Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i umieszczamy w wysokim naczyniu. Dodajemy śmietankę i blendujemy na gładki sos. Do smaku dodajemy cukier puder (u mnie - tylko 1 łyżeczka). Mieszamy.
Pierogi:
Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm i wycinamy kółka za pomocą szklanki o średnicy około 6-7 cm. Na środek wykładamy po łyżeczce pokrojonych truskawek. Zlepiamy dokładnie brzegi, formując pierogi.
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do wrzącej wody wrzucamy partiami pierogi (po około 6-8 szt.) i gotujemy około 2 min. od momentu wypłynięcia.
Podajemy z przygotowanym sosem.
Wyglądają przepysznie :) cudo po prostu Ci wyszło.
OdpowiedzUsuń