Smalczyk z fasoli z jabłkiem i cebulką
Smalczyk roślinny - 100% wegański, który zarówno z wyglądu, jak i ze smaku przypomina tradycyjny smalec. Jest to pasta z białej fasoli z suszonym jabłkiem oraz smażoną cebulką. Nie sądziłam, że to może być aż tak dobre! Smakuje rewelacyjne, szczególnie z dodatkiem ogórka kiszonego.
Taka pasta to świetna alternatywa dla tradycyjnego smalcu, bo nie tylko jest mniej kaloryczna, ale również zdrowsza. Fasola to bogate źródło witamin i minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych - jest ona jednym z najbardziej wartościowych pokarmów na świecie.
Więcej o właściwościach białej fasoli do poczytania w Kuchennej Aptece ⇨ KUCHENNA APTEKA #30 - BIAŁA FASOLA
Składniki:
Wykonanie:
Fasolę zalewamy wrzątkiem na 15 min. Po tym czasie, odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Dodajemy cały kminek i liść laurowy. Ostawiamy na całą noc (8-12 godzin).
Następnego dnia gotujemy fasolę w wodzie, której się moczyła*, do momentu aż będzie miękka. Odcedzamy, ale wodę w której się gotowała zostawiamy.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy, aż zbrązowieje. Studzimy.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Suszone plasterki jabłka kroimy na małe kawałki.
Ugotowaną fasolę blendujemy na pastę, dodając trochę wody pozostałej po gotowaniu, by pasta nie była zbyt sucha. Następnie do pasty dodajemy smażoną cebulkę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz kawałki suszonego jabłka. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Przyprawiamy do smaku majerankiem, solą oraz pieprzem.
Przechowujemy w lodówce.
Rada:
*Jeżeli chcemy, by fasola zachowała wszystkie witaminy i minerały gotujemy ją w wodzie, której się moczyła. A gdy chcemy uniknąć wzdęć to należy zmienić kilkukrotnie wodę przed gotowaniem, jednak pozbywamy się wtedy składników mineralnych i witamin.
Taka pasta to świetna alternatywa dla tradycyjnego smalcu, bo nie tylko jest mniej kaloryczna, ale również zdrowsza. Fasola to bogate źródło witamin i minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych - jest ona jednym z najbardziej wartościowych pokarmów na świecie.
Więcej o właściwościach białej fasoli do poczytania w Kuchennej Aptece ⇨ KUCHENNA APTEKA #30 - BIAŁA FASOLA
- 200 g białej fasoli Jaś Radix-Bis
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 plasterki suszonego jabłka Radix-Bis
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki oleju
- sól cebula-czosnek-szczypiorek Radix-Bis
- pieprz
- 1 łyżeczka kminku całego
- 2 liście laurowe
Wykonanie:
Następnego dnia gotujemy fasolę w wodzie, której się moczyła*, do momentu aż będzie miękka. Odcedzamy, ale wodę w której się gotowała zostawiamy.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy, aż zbrązowieje. Studzimy.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Suszone plasterki jabłka kroimy na małe kawałki.
Ugotowaną fasolę blendujemy na pastę, dodając trochę wody pozostałej po gotowaniu, by pasta nie była zbyt sucha. Następnie do pasty dodajemy smażoną cebulkę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz kawałki suszonego jabłka. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Przyprawiamy do smaku majerankiem, solą oraz pieprzem.
Przechowujemy w lodówce.
Rada:
*Jeżeli chcemy, by fasola zachowała wszystkie witaminy i minerały gotujemy ją w wodzie, której się moczyła. A gdy chcemy uniknąć wzdęć to należy zmienić kilkukrotnie wodę przed gotowaniem, jednak pozbywamy się wtedy składników mineralnych i witamin.
Super! Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuń