Pulpeciki drobiowe w sosie z suszonych pomidorów i szpinaku

Drobiowe mini pulpeciki z mięsa indyczego w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami oraz świeżym szpinakiem. Dzięki suszonym pomidorom sos jest bardzo wyrazisty i intensywny w smaku, a do tego niezwykle aromatyczny. Danie to idealnie komponuje się z delikatnymi pulpecikami drobiowymi, które są łagodne w smaku. Całość dopełniają liście świeżego szpinaku. Jest to jeden z lepszych sosów jakie jadłam - smakuje naprawdę wyjątkowo!




Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • mąka ( do obtoczenia)
  • olej z suszonych pomidorów
Sos:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju
  • 2 duże garście liści szpinaku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Pulpeciki:
Bułkę tartą zalewamy wodą i odstawiamy, aby napęczniała. Musi mieć konsystencję budyniu - jeżeli jest za rzadka dodajemy jeszcze trochę bułki tartej, a jak za gęsta to dodajemy wody ( ja to robię na oko 😉).
Mięso przekładamy do miski. Dodajemy jajko, napęczniałą bułkę tartą i przyprawy: sól pieprz, zioła prowansalskie i paprykę słodką mieloną. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Obtaczamy je w mące i smaży z obu stron tylko do zrumienienia na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju z suszonych pomidorów. Wyciągamy na talerz.

Sos:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidory suszone odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak myjemy na sitku pod bieżącą wodą i porządnie odsączamy.
Na patelni, której smażyły się pulpeciki rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Chwilę podsmażamy i dodajemy suszone pomidory. Smażymy całość przez kilka minut, a następnie przenosimy na patelnię podsmażone pulpeciki. Zalewamy wszystko wodą tak, aby prawie zakrywała pulpety. Doprowadzamy do wrzenia, zakrywamy pokrywką i dusimy na małym ogni przez około 20-25 min.
Po tym czasie, dodajemy świeży szpinak i czekamy, aż straci jędrność. Na końcu dodajemy śmietankę i przyprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i papryką słodką mieloną. Zostawiamy jeszcze przez kilka minut na ogniu, już bez przykrywania, aby sos trochę odparował.
Podajemy z makaronem, ryżem, ziemniakami lub innymi dodatkami.






Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny