Pomidorowe bułeczki plecione
Bułeczki w stylu śródziemnomorskim - pomidorowe z dodatkiem ziół toskańskich. Są to bułki drożdżowe, wykonane z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem koncentratu pomidorowego, dzięki któremu zyskały swój oryginalny, pomidorowy smak i aromat. Również zioła toskańskie, w składzie których znajdziemy m.in. płatki pomidorowe, bazylie, czosnek i oregano, sprawiają, że bułeczki są bardzo aromatyczne.
Z racji tego, że do ich wypieku użyłam mąki pełnoziarnistej, to są one dość ciężkie i zbite, a przez to też syte. Już jedna bułeczka jest w stanie zaspokoić głód. Są naprawdę przepyszne! Urzekły mnie swoim wyjątkowym smakiem. Dodatkowo postanowiłam zrobić je w wersji plecionej, dzięki temu świetnie się też prezentują.
P.S. W przepisie instrukcja plecionki krok po kroku ⇩
Składniki:
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, sól, cukier oraz zioła i mieszamy wszystkie składniki. W ciepłej wodzie rozprowadzamy koncentrat pomidorowy, a następnie powoli wlewamy do miski i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy ciasto przez około 10 min., aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60-80 min., do wyrośnięcia.
Po tym czasie, ciasto wyciągamy na stolnicę, podsypujemy mąką, zagniatamy i formujemy szeroki wałek, który dzielimy na 9-10 równych części ⇩
Każdą część rolujemy na wałeczek długości 35-40 cm ⇩
i zaplatamy:
1. Robimy pętelkę z dziurką w środku ⇩
2. Końcówkę przeplecioną od góry przelatamy od dołu ⇩
3. Końcówkę przeplecioną od dołu przeplatamy od góry ⇩
4. Pozostałe końcówki sklejamy ze sobą ⇩
i zawijamy pod spód ⇩
Z racji tego, że do ich wypieku użyłam mąki pełnoziarnistej, to są one dość ciężkie i zbite, a przez to też syte. Już jedna bułeczka jest w stanie zaspokoić głód. Są naprawdę przepyszne! Urzekły mnie swoim wyjątkowym smakiem. Dodatkowo postanowiłam zrobić je w wersji plecionej, dzięki temu świetnie się też prezentują.
P.S. W przepisie instrukcja plecionki krok po kroku ⇩
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania
- 20 g świeżych drożdży
- 200 ml ciepłej wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1-2 łyżeczki ziół toskańskich
Dodatkowo:
- 1 jajko
- zioła toskańskie
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, sól, cukier oraz zioła i mieszamy wszystkie składniki. W ciepłej wodzie rozprowadzamy koncentrat pomidorowy, a następnie powoli wlewamy do miski i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy ciasto przez około 10 min., aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60-80 min., do wyrośnięcia.
Po tym czasie, ciasto wyciągamy na stolnicę, podsypujemy mąką, zagniatamy i formujemy szeroki wałek, który dzielimy na 9-10 równych części ⇩
Każdą część rolujemy na wałeczek długości 35-40 cm ⇩
i zaplatamy:
1. Robimy pętelkę z dziurką w środku ⇩
3. Końcówkę przeplecioną od dołu przeplatamy od góry ⇩
4. Pozostałe końcówki sklejamy ze sobą ⇩
Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 min., aby podrosły. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem i posypujemy ziołami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20 min. Studzimy na kratce.
Jestem bardzo ciekawa smaku tych bułeczek, oczywiście wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńO mamo, tak zapleść :) Krok po kroku na pewno to ułatwi :) super
OdpowiedzUsuńJa też kiedyś posypałam bułki ziołami toskańskimi i efekt ten sam- zioła się spaliły :(. Ale same bułki i sposób ich uformowania bardzo fajny :).
OdpowiedzUsuńPomysł świetny, tylko teraz to zapleść tak jak trzeba No wyzwanie! :)
OdpowiedzUsuń