Polędwica gotowana na parze

Polędwica zamarynowana w marynacie musztardowo-majerankowej z dodatkiem czosnku i ugotowana na parze. To pomysł na domową wędlinę lub mięso do obiadu, bo można ją serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mięso przygotowane na parze jest lekkostrawne i można bez obaw podawać je dzieciom oraz osobom z problemami trawiennymi. Dodatkowo dzięki parze, która skrapla się podczas gotowania, polędwica jest bardzo delikatna i soczysta, bo nie sposób tu coś wysuszyć czy przypalić 😉 Poza tym, gotowanie na parze jest najzdrowszym sposobem przygotowania potraw!
P.S. Aby przygotować takie mięso nie trzeba posiadać parowaru wystarczy garnek do gotowania na parze lub sitko umieszczone nad garnkiem z wodą.




Składniki:
  • ok. 500 g polędwicy wieprzowej
  • 2 listki laurowe
Marynata
  • 2 łyżki oliwy 
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki majeranku



Wykonanie:

W miseczce mieszamy oliwę z musztardą dijon. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz sól i całość dokładnie mieszamy.

Polędwicę myjemy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy. Nacieramy z każdej strony przygotowaną marynatą, a następnie obtaczamy w majeranku. Tak przygotowaną polędwicę wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 24 godziny.
Po tym czasie, polędwicę krótko obsmażamy na patelni z każdej strony, by tylko zamknąć pory. Następnie przenosimy ją do parowaru lub specjalnego garnka z możliwością gotowania na parze. Na dnie układamy listki laurowe. Przykrywamy i gotujemy przez około 60-70 min. Podajemy na ciepło lub studzimy i wkładamy do lodówki.
Przed podaniem kroimy w plasterki.

Rada:
Podczas gotowania musimy sprawdzać czy nie wyparowała nam cała woda i w razie konieczności dolewać ją.











Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny