Klopsy roślinne w sosie z marchewką i groszkiem
Ekspresowe danie wegetariańskie dla całej rodziny. Klasyczny, biały sos z marchewką i groszkiem z roślinnymi klopsami. Aby sos nie był mdły w smaku, należy go dobrze doprawić i dodać soku z cytryny. Wystarczy tylko 15 minut, aby otrzymać pyszny i pożywny obiad bezmięsny.
Marchewka z groszkiem podana w sosie śmietanowym to ponadczasowe danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. W latach 90-tych pojawiała się na stołach bardzo często przy różnych okazjach. Natomiast klopsy roślinne wykonane z kiełków słonecznika, pszenicy oraz grochu to nowość na rynku od Dobra Kaloria.
I tak połączyłam tradycję z nowoczesnością 😉
Kilka słów o klopsach...
Dobra Kaloria wprowadziła na rynek 100% roślinny produkt, który pod względem wyglądu wygląda jak prawdziwe mięso, bazując na kiełkach słonecznika, pszenicy i nasionach roślin strączkowych. Zamienniki mięsa oparte na kiełkach zawierają 25% białka i są naturalnym źródłem błonnika, magnezu, żelaza, potasu oraz witaminy B1. Nie zawierają soi oraz są bez konserwantów, barwników, glutaminianu oraz fosforanów.
Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi fosforu, wapnia, magnezu, potasu, miedzi, cynku, błonnika oraz bardzo rzadko występującej w roślinach witaminy D, a także dużych ilości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pozytywnie wpływają na przemianę materii, szczególnie tłuszczów i węglowodanów. Ich regularne spożywanie przeciwdziała wielu poważnym schorzeniom, wzmacnia system odpornościowy i uzupełnia niedobory witamin i składników mineralnych.
Takie klopsy to nie tylko idealny produkt dla wegetarian i wegan, ale mogą być też świetną alternatywą mięsa dla mięsożerców.
Moim zdaniem klopsy mają dobry skład i są smaczne. Wyglądem, jak i konsystencją do złudzenia przypominają prawdziwe mięso mielone. Na pierwszy rzut oka naprawdę można się pomylić! Są bardzo dobrze przyprawione i choć producent zapewnia, że smak i zapach również przypomina mięso, to jednak dla mnie jest on inny, ale to z pewnością nie jest ich wadą, a zaletą.
Klopsiki można przyrządzić na wiele sposobów - są gotowe do podgrzania w piekarniku, na grillu bądź patelni, na oleju lub w ulubionym sosie.
Składniki:
Wykonanie:
Marchewka z groszkiem podana w sosie śmietanowym to ponadczasowe danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. W latach 90-tych pojawiała się na stołach bardzo często przy różnych okazjach. Natomiast klopsy roślinne wykonane z kiełków słonecznika, pszenicy oraz grochu to nowość na rynku od Dobra Kaloria.
I tak połączyłam tradycję z nowoczesnością 😉
Kilka słów o klopsach...
Dobra Kaloria wprowadziła na rynek 100% roślinny produkt, który pod względem wyglądu wygląda jak prawdziwe mięso, bazując na kiełkach słonecznika, pszenicy i nasionach roślin strączkowych. Zamienniki mięsa oparte na kiełkach zawierają 25% białka i są naturalnym źródłem błonnika, magnezu, żelaza, potasu oraz witaminy B1. Nie zawierają soi oraz są bez konserwantów, barwników, glutaminianu oraz fosforanów.
Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi fosforu, wapnia, magnezu, potasu, miedzi, cynku, błonnika oraz bardzo rzadko występującej w roślinach witaminy D, a także dużych ilości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pozytywnie wpływają na przemianę materii, szczególnie tłuszczów i węglowodanów. Ich regularne spożywanie przeciwdziała wielu poważnym schorzeniom, wzmacnia system odpornościowy i uzupełnia niedobory witamin i składników mineralnych.
Takie klopsy to nie tylko idealny produkt dla wegetarian i wegan, ale mogą być też świetną alternatywą mięsa dla mięsożerców.
Moim zdaniem klopsy mają dobry skład i są smaczne. Wyglądem, jak i konsystencją do złudzenia przypominają prawdziwe mięso mielone. Na pierwszy rzut oka naprawdę można się pomylić! Są bardzo dobrze przyprawione i choć producent zapewnia, że smak i zapach również przypomina mięso, to jednak dla mnie jest on inny, ale to z pewnością nie jest ich wadą, a zaletą.
Klopsiki można przyrządzić na wiele sposobów - są gotowe do podgrzania w piekarniku, na grillu bądź patelni, na oleju lub w ulubionym sosie.
- 1-2 op. klopsów roślinnych Dobra Kaloria
- 450 g mrożonej marchewki z groszkiem
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- szczypta papryki chili
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Wykonanie:
W wysokiej patelni umieszczamy marchewkę z groszkiem i zalewamy bulionem. Dodajemy masło, szczyptę soli oraz cukier i gotujemy pod przykryciem około 7-8 min.
W śmietanie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy na patelnię. Cały czas mieszamy, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą oraz sokiem z cytryny.
Do sosu wrzucamy klopsy roślinne i całość podgrzewamy przez około 5 min., co jakiś czas obracając.
podoba mi się jak piszesz
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :)
OdpowiedzUsuńmam mieszane uczucia co do klopsów roślinnych, no ale może warto dać im szansę ;)
OdpowiedzUsuń