Czosnkowy schab gotowany w mleku

Domowa wędlina - schab gotowany w mleku z dużą ilością czosnku. Bez konserwantów i innych zbędnych dodatków - tylko mięso, czosnek i naturalne przyprawy. Nie jest też przesolona, jak to się zdarza w kupnych wędlinach. Taki schab gotowany możemy bez wyrzutów sumienia podać dzieciom. Jest delikatny, miękki i soczysty, z lekko czosnkową nutą.
Wykonanie takiej domowej wędliny jest bardzo proste. Może trochę czasochłonne, ale proste, bo faktycznie robi się sama. My tylko musimy uzbroić się w cierpliwość, bo najpierw mięso trzeba zamarynować (najlepiej przez całą noc), a następnie przez godzinę gotować w mleku. No i trzeba jeszcze doliczyć czas stygnięcia. Ale naprawdę warto poczekać, bo taka domowa wędlina jest najlepsza i wiemy co jemy! Te kupne mogą się przy niej schować.
Idealna propozycja na świąteczny stół.



Składniki:
  • ok. 1 kg schabu
  • 1 litr mleka
  • 6-7 ząbków czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 3-4 ziela angielskie
Marynata:
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oliwy


Wykonanie:

W misce łączymy przyprawy: paprykę słodką mieloną, majeranek, czosnek niedźwiedzi oraz sól i pieprz. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz oliwę i dokładnie mieszamy.

Schab myjemy, osuszamy, oczyszczamy i dokładnie nacieramy z każdej strony otrzymaną marynatą. Mięso wkładamy do miski, zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin.


czosnkowy schab


Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
W garnku zagotowujemy mleko, dodajemy pokrojone ząbki czosnku oraz ziele angielski i listki laurowe. 
Do gorącego mleka wkładamy zamarynowany schab, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 1 godz., co jakiś czas przewracając na drugą stronę. 

Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia. Następnie wyciągamy schab z mleka i osuszamy. 
Przed podaniem kroimy w plasterki.
Przechowujemy w lodówce do 3-4 dni.


Rada:

Aby mleko się nie przypaliło, to na dno garnka wlewamy trochę zimnej wody i zagotowujemy ją. Dopiero później wlewamy zimne mleko i podgrzewamy na małym ogniu.







Komentarze

  1. o kurcze, nie wpadłabym nigdy na taki pomysł, muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś w przyrawach jutro gotowanie w mleku napewno będzie pyszne ����

    OdpowiedzUsuń
  3. Co można by zrobić z pozostałym mlekiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos a'la beszamel lub dodać musztardę i sos musztardowy :)

      Usuń
  4. Po godzinie schab nadal twardy jak kamień. Nie wiem czy juz tak zostawić? Czy nadal gotować? Z mleka zrobił sie ser ! I skąd u pani tak pięknie przypieczony schab na fotkach jeśli go pani w mleku gotowała? ŚMIECHUWARTE ! mam tylko nadzieje ze nie zmarnowalam mięsa i da sie to zjeść!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około 1 kg schabu gotujemy przez godzinę, a później zostawiamy w mleku do całkowitego wystygnięcia.
      Jeżeli mleko się zwarzy to proszę się tym nie przejmować.
      Mój schab nie jest przypieczony tylko dobrze natarty przyprawami, a taki kolor ma od papryki.
      Nie wiem jaki powód miałabym aby wstawiać inne zdjęcia i inny przepis. Sama wzorowałam się na innym przepisie i dziele się tu TYLKO I WYŁĄCZNIE PRAWDZIWYMI przepisami, które własnoręcznie wykonuje, tak samo jak zdjęcia!!!

      Usuń
    2. Absolutnie pani nie wierze z tym kolorem. Na pewno nie bedzie taki po wyjeciu z mleka nawet gdyny go pani tydzien papryka nacierala... bzdury pani pisze

      Usuń
    3. To jest mi bardzo przykro, bo ja nikogo tu nie kłamię i nie mam nic do ukrycia. W ten blog wkładam mnóstwo pracy, energii i serca, więc tym bardziej przykro mi jeśli ktoś oskarża mnie o kłamstwo! Po co miałabym to robić???

      Usuń
  5. Wygląda rewelacyjnie! Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam według przepisu Magdaleny i jest super. I smak i kolor. I wcale twardy nie jest. Wręcz przeciwnie. I mleko też się nie zwarzyło. Może ktoś nie ma smykałki do gotowania. Pozdrawiam Pani Magdo. Na pewno skorzystam jeszcze z Pani przepisów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za ten komentarz i również Panią serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Robiłem wg przepisu bardzo dobra wedlina

    OdpowiedzUsuń
  8. A jeżeli jest więcej schabu to dłużej gotować ?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny