Chleb gryczany z kaszy
Bezglutenowy chleb - bez mąki, bez drożdży, bez nabiału i bez tradycyjnego zakwasu. Tylko 4 składniki! Wystarczy kasza gryczana niepalona, woda, ziarna i sól, aby otrzymać pyszny chlebek o wyjątkowym smaku.
Kasza gryczana zaliczana jest to najzdrowszych i najbardziej wartościowych produktów, a to ze względu na cenne właściwości oraz wartości odżywcze...
Więcej do poczytania o kaszy gryczanej ⇒ KUCHENNA APTEKA #25 - KASZA GRYCZANA
Chleb ma chrupiącą skórkę, a w środku jest miękki i wilgotny oraz pełen ziaren. Na pierwszy rzut oka wygląda i pachnie jak chleb na tradycyjnym, żytnim zakwasie. Jednak jest to chleb z kaszy, więc ma gryczany posmak, dlatego nie każdemu przypadkie on do gustu. Po prostu trzeba lubić kaszę gryczną :)
Wykonanie takie zdrowego pieczywa to prościzna - nie trzeba nawet gotować kaszy, wystarczy ją zalać wodą i czekać, aż sfermentuje i powstanie zakwas. Następnie zblendować i znowu czekać... No właśnie trzeba tu się uzbroić w cierpliwość, bo czeka się dość długo - prawie 2,5 doby plus trzeba doliczyć ponad godzinę na pieczenie. Ale warto!
Kasza gryczana zaliczana jest to najzdrowszych i najbardziej wartościowych produktów, a to ze względu na cenne właściwości oraz wartości odżywcze...
Więcej do poczytania o kaszy gryczanej ⇒ KUCHENNA APTEKA #25 - KASZA GRYCZANA
P.S. Pod przepisem znajdują się najważniejsze informacje przydatne podczas pieczenia chleba, o które najczęściej mnie pytanie ⇓
Składniki:
Wykonanie:
- 500 g kaszy gryczanej niepalonej
- 2,5 - 3 szklanki wody przegotowanej
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka ziaren (u mnie mieszanka: 2 łyżki nasion chia, 2 łyżki siemienia lnianego w całości, 2 łyżki sezamu, a reszta to ziarna słonecznika i pestki dyni)
Wykonanie:
Kaszę gryczaną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przenosimy do miski i zalewamy wodą przegotowaną około 0,5 - 1 cm nad powierzchnię kaszy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na około 48 godzin (przy wyższych temperaturach starczy 24-36 godzin). Co 12 godzin warto przemieszać kaszę.
Po tym czasie, kaszę blendujemy na gładką masę i dodajemy sól oraz ziarna. Mieszamy. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Gotową masę przelewamy do blaszki (15 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej płatkami owsianymi.
Wyrównujemy i zostawiamy w wyłączonym piekarniku na około 12 godzin (przez ten czas masa podrośnie). Następnie piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni i pieczemy przez około 60-70 min. - do suchego patyczka.
Studzimy na kratce.
Ważne informacje:
- kaszę zalewamy przegotowaną wodą o temperaturze pokojowej
- kaszę należy wcześniej dokładnie wypłukać pod wodą, by pozbyć się zanieczyszczeń
- nie używamy metalowych misek oraz łyżek do mieszania, gdyż zakwas może wchodzić w reakcję z metalem
- miska oraz najlepiej drewniana łyżka powinny być dokładnie umyte, by nie zanieczyścić zakwasu ( podobnie jak w przypadku przygotowywania zakwasu żytniego)
- najlepsza temperatura to w okolicy 24-25 stopni - gdy w domu jest cieplej do skracamy czas moczenia kaszy do 24-36 godzin.
- podczas moczenia kasza fermentuje i tworzy zakwas, dzięki temu chleb rośnie - krótszy czas moczenia poniżej 24 godzin może spowodować, że drożdże nie wytworzą się i powstanie zakalec
- podczas moczenia kasza może kiełkować - jest to pożądane, gdyż zwiększa się wartość odżywcza chleba
- podczas procesu fermentacji wytworzy się śluz oraz piana na wierzchu - to normalne zjawisko, ale nie może mieć przykrego zapachu
- kasza nie powinna mieć skisłego zapachu - to oznacza, że się zepsuła. Może tak się zdarzyć przy wysokich temperaturach, np. przy upałach lub przy zanieszczyszeniu np. kaszy, naczynia, w którym się moczy lub łyżki do mieszania
- nie wkładamy moczonej kaszy do lodówki, gdyż nie zajdzie proces fermentacji i nie powstaną drożdże, dzięki którym chleb rośnie
- chleb wkładamy do zimnego piekarnika i piekarnik nagrzewamy razem z chlebem w środku
- każdy piekarnik piecze trochę inaczej, więc samemu trzeba wyczuć dokładny czas pieczenia
- chleb w środku jest dość mokry i to jest normalne
- kasza gryczana palona nie nadaje się do pieczenia tego chleba - koniecznie musi być niepalona!
Wspaniały chlebek. Nie ma to jak domowy.
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda, na pewno się skuszę, w najbliższym czasie.
OdpowiedzUsuńMój mąż dodaje jeszcze kaszę jaglaną,pychota.
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować wersję z kaszą jaglaną 😊
UsuńNiech ktoś podpowie jak to czasowo rozplanować????
OdpowiedzUsuńJa chciałam upiec chleb na sobotę, więc zaczęłam w środę i kaszę namoczyłam koło godz. 21, w piątek koło 21 zblendowałam i zostawiłam w zimnym piekarniku do godz. 9 w sobotę i wtedy chleb upiekłam 😉
UsuńMamy dwa ulubione chleby :) Właśnie ten z kaszy gryczanej oraz taki z mąki z ciecierzycy :D
OdpowiedzUsuńA w takiej wersji jeszcze nie jadłam...zdecydowanie do spróbowania!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)
A czy mozna pozniej ten chleb mrozic?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, więc ciężko mi stwierdzić...
UsuńTak, ja zawsze mrożę pokrojony na kromki i rozmrażam w tosterze tyle ile potrzebuję w danym momencie :)
UsuńW przepisie jest,że woda ma być przegotowaną.Moje pytanie- czy ta woda ma być gorąca czy letnia?
OdpowiedzUsuńLetnia, a nawet chłodna :)
UsuńCzy kasza po dobie wchłania całą wodę?Nalałam wody 2.5 szkl.Czy będzie wszystko ok?
OdpowiedzUsuńCała woda nie zostanie do końca wchłonięta. Myślę, że będzie ok, jeśli po zalaniu woda była nad kaszą
UsuńPo 12 godz utworzyła się piana czy tak ma być ? Czy mi coś skisło ?
OdpowiedzUsuńJeżeli jest też brzydki zapach to znaczy że sfermentowało - przyczyną może być zbyt wysoka temperatura w domu lub zanieczyszczone naczynie w którym kasza się moczyła
UsuńNiewielka piana może się utworzyć, ale nie może mieć przykrego zapachu
Mam ten sam problem skisła mi ta kasza... Może powinno to stać w lodówce a nie w temperaturze pokojowej?
UsuńTo się może zdarzyć, mi też kasza raz skiskła. To jest podobnie jak robi się zakwas żytni na chleb - trzeba mieć wszystkie naczynia porządnie umyte i kaszę też dokładnie opłukaną, aby nie było zanieczyszczeń, bo one powodują że kasza skiśnie. Nie przykrywamy szczelnie tylko narzucamy ścierkę, aby nic tam nie wyleciało. Można wynieść do pomieszczenia w domu, gdzie jest najchłodniej, ale nie wstawiamy do lodówki bo zakwas nie powstanie. Kasza może zacząć kiełkowac, ale to jest dobry proces, proszę się tego nie bać. Jedynie gdy kasza ma nieprzyjemny, skisly zapach, wtedy musimy ją niestety wyrzucic
Usuńwitaj! czy mogę upiec chleb z mąki gryczanej w takich samych proporcjach ?
OdpowiedzUsuńWitam:)
UsuńNiestety z mąki gryczanej ten chleb z tego przepisu nie wyjdzie
A czy da radę zrobić chleb na tej samej zasadzie z ziaren orkiszu? 🤔
OdpowiedzUsuńNiestety nie mam pojęcia, bo nie próbowałam... choć wydaje mi się, że ziarna orkiszu nie za bardzo się sprawdzi, bo ziarno ma twardą łuskę, a kasza jest jej pozbawiona
Usuń