Zupa curry z kurczakiem i cukinią
Zupa curry w stylu tajskim z kurczakiem, cukinią, papryką oraz marchewką, na mleczku kokosowym. To szybkie i treściwe danie jednogarnkowe, które porządnie rozgrzewa od środka. Na jej przygotowanie potrzebujemy zaledwie 30 min. Zupa pełna warzyw oraz przyprawy curry, która nadaje jej charakterystycznego intensywnego aromatu i pikantnego smaku. Jednak nie jest ona za ostra, gdyż smak pikantnych przypraw łagodzony jest przez mleczko kokosowe.
Curry to mieszanka przypraw, która posiada właściwości lecznicze - ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, zapobiega chorobom układu krążenia, cukrzycy oraz nowotworom, ułatwia i reguluje trawienie, pobudza metabolizm, dodaje energii, a także usprawnia pracę mózgu, i wspomaga układ kostny.
I dlatego zupa curry jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa!
Składniki:
Wykonanie:
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Marchewki obieramy ze skóry, myjemy i kroimy w półplasterki. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Cukinie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i również kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy fileta z kurczaka i smażymy, aż zetnie się białko mięsa. Dodajemy paprykę oraz marchewkę i smażymy wszystko przez około 3-4 min., a następnie zalewamy bulionem. Dodajemy pokrojoną cukinię oraz przyprawę curry, doprowadzamy całość do zagotowania i gotujemy przez około 15 min. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i po zagotowaniu przyprawiamy do smaku sosem sojowym, papryką słodką, chili, pieprzem oraz solą. Gotujemy jeszcze około 5 min. i nalewamy na talerze. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Curry to mieszanka przypraw, która posiada właściwości lecznicze - ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, zapobiega chorobom układu krążenia, cukrzycy oraz nowotworom, ułatwia i reguluje trawienie, pobudza metabolizm, dodaje energii, a także usprawnia pracę mózgu, i wspomaga układ kostny.
I dlatego zupa curry jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa!
Składniki:
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 duża papryka czerwona
- 2 małe cukinie
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 litr bulionu drobiowego
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- szczypta papryki chili
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Marchewki obieramy ze skóry, myjemy i kroimy w półplasterki. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Cukinie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i również kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy fileta z kurczaka i smażymy, aż zetnie się białko mięsa. Dodajemy paprykę oraz marchewkę i smażymy wszystko przez około 3-4 min., a następnie zalewamy bulionem. Dodajemy pokrojoną cukinię oraz przyprawę curry, doprowadzamy całość do zagotowania i gotujemy przez około 15 min. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i po zagotowaniu przyprawiamy do smaku sosem sojowym, papryką słodką, chili, pieprzem oraz solą. Gotujemy jeszcze około 5 min. i nalewamy na talerze. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
wow, super sprawa !
OdpowiedzUsuńTakiej zupki nigdy nie odmówimy :)
OdpowiedzUsuńDobra, polecam.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, mega zdrowy, pożywny, w sam raz ma redukcji ;-) Ja stosuje podobne przepisy podczas układania diet dla klientek. Ps. teraz za subskrypcje strony jeden tydzień diety gratis :-) https://vitalfit.com.pl/
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie, jutro będę ją robić😋
OdpowiedzUsuńPrzepis wygląda super, muszę spróbować w ten weekend! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam Curry! Wygląda smakowicie. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńPycha 😁 a dla niejadających kurczaka - bardzo dobra z indykiem 😁
OdpowiedzUsuńFajna kompozycja z tym że może zamiast kurczaka można by spróbować z perliczką :) bardzo dobre mięsko z tego ptaszka jest :)
OdpowiedzUsuń