Tarta serowa z pieczonym czosnkiem

Tarta serowa z dwóch rodzajów sera - mozzarelli oraz pleśniowego gorgonzola (ser dojrzewający z niebieską pleśnią), z dodatkiem pieczonego czosnku, wykonana na spodzie z ciasta francuskiego. Dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego jest przy niej niewiele pracy, a najdłużej czeka się na upieczenie czosnku. I to właśnie pieczony czosnek nadaje tej tarcie wyjątkowego aromatu i smaku, bo dzięki pieczeniu staje się on niezwykle aromatyczny, i delikatny. Dodatkowo ser gorgonzola, który jest dość intensywnym serem, dodaje daniu wyrazistości i ostrości. Poza tym, dobrze komponuje się z delikatnym w smaku serem mozzarella. Całość dopełniają zioła. To wszystko sprawia, że tarta znakomita i jest jedyna w swoim rodzaju!



Składniki:
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 2 główki czosnku
  • 150 g sera gorgonzola
  • 1 kula mozzarelli
  • 100 g mozzarelli tartej
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżeczki oliwy
  • szczypta soli morskiej


Wykonanie:

Zaczynamy od upieczenia czosnku.
Z każdej główki czosnku odcinamy górę tak, aby odsłoniły się ząbki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą i posypujemy solą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 35-40 min. Studzimy.

Płat ciasta francuskiego rozwijamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie zwijamy wszystkie boki tak, aby utworzyły ramkę naokoło ciasta. Środek nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10-12 min.

Wyłuskujemy ząbki czosnku z łupin i kroimy na mniejsze kawałki.
Ser gorgonzola oraz mozzarellę w kulce kroimy w drobną kostkę.

Na podpieczonym cieście francuskim wykładamy równomiernie pokrojoną mozzarellę, następnie kawałki czosnku pieczonego oraz ser gorgonzola, a na wierzch sypiemy tartą mozzarellę. Na końcu posypujemy ziołami - tymiankiem i rozmarynem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-12 min.


Rada:
Brzegi ciasta przed pieczeniem możemy posmarować rozmąconym jajkiem.












Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny