Pizza zielona fit
Domowa pizza w wersji dietetycznej... na cienkim spodzie z mąki pełnoziarnistej oraz dodatkiem zielonych warzyw - brokułem, fasolką szparagową i szpinakiem. A na wierzchu tarta mozzarella zamiast sera żółtego. Pizza zielona to pizza bez sosu pomidorowego, bo w tym przypadku jego rolę spełnia zielone pesto z bazylii. Dzięki tym wszystkim dodatkom, pizza zyskała trochę wartości odżywczych i przestała być niezdrowym fast foodem. Następnym razem, gdy nadejdzie nas ochota na pizzę, warto skorzystać z przepisy na jej zdrowszą wersję 😉
Jeżeli chcemy zmniejszyć jeszcze kaloryczność tej pizzy, to możemy zrezygnować z dodawania sera camembert.
Świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym na bazie jogurtu.
Składniki:
Ciasto:
Składniki:
Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku przez około 6-7 min.
Fasolę szparagową myjemy, usuwamy końcówki i kroimy na pół. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 15-18 min.
Szpinak myjemy na sitku pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy.
Ser camembert kroimy w drobną kostkę.
Mozzarellę, gdy mamy w całości, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Pizza:
Wrośnięte ciasto dzielimy na pół i każdą część rozwałkowujemy na cienkie koło. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarowujemy 1-2 łyżki zielonego pesto i układamy dodatki - szpinak, ugotowanego brokuła, fasolkę szparagową oraz kostki sera camembert. Wierzch posypujemy startą mozzarellą. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 min.
Jeżeli chcemy zmniejszyć jeszcze kaloryczność tej pizzy, to możemy zrezygnować z dodawania sera camembert.
Świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym na bazie jogurtu.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 15 g drożdży
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 2-3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżeczka oregano
Dodatki:
- 2-4 łyżki zielonego pesto
- 1 świeży brokuł
- 200-250 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
- garść świeżego szpinaku
- 100 g sera camembert naturalnego
- ok. 150 g tartej mozzarelli
Wykonanie:
Ciasto:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 min, aż zacznie się pienić. Do miski wsypujemy mąkę pszenną pełnoziarnistą, dodajemy sól, rozczyn oraz oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20-30 min., aż urośnie.Składniki:
Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku przez około 6-7 min.
Fasolę szparagową myjemy, usuwamy końcówki i kroimy na pół. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 15-18 min.
Szpinak myjemy na sitku pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy.
Ser camembert kroimy w drobną kostkę.
Mozzarellę, gdy mamy w całości, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Pizza:
Wrośnięte ciasto dzielimy na pół i każdą część rozwałkowujemy na cienkie koło. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarowujemy 1-2 łyżki zielonego pesto i układamy dodatki - szpinak, ugotowanego brokuła, fasolkę szparagową oraz kostki sera camembert. Wierzch posypujemy startą mozzarellą. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 min.
Taki zielony kolor na pizzy wygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuń