Paluszki chlebowe z suszonymi pomidorami

Paluszki chlebowe grissini wykonane z mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem suszonych pomidorów w płatkach. Chrupiące paluchy to idealny dodatek do zup, humusu, dipów, a także świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska na imprezy, np. do piwa. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli.
W sklepach paluszki grissini trochę kosztują, a wykonanie ich w domu jest naprawdę bardzo proste i tanie. Ciasto przygotowuje się z przepisu na pizzę. Zazwyczaj używa się zwykłej mąki pszennej, jednak ja użyłam pełnoziarnistej, by przekąska była bardziej wartościowa. Dodatkiem smakowym są u mnie suszone pomidory w formie przyprawy, ale tak naprawdę możecie dodać inne przyprawy, np. rozmaryn, bazylię, oregano lub inne zioła, czosnek niedźwiedzi, czarnuszkę, sezam, mak...

P.S. Więcej przepisów na proste przekąski znajdziecie w moim Ebooku ➤ Proste Przekąski Imprezowe
  
paluchy chlebowe



Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 15 g drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy (lub oleju z suszonych pomidorów)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem (w formie przyprawy)


Wykonanie:

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 min, aż zacznie się pienić. Do miski wsypujemy mąkę pszenną pełnoziarnistą, dodajemy sól, suszone pomidory w płatkach, rozczyn oraz oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 min., aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie, odrywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i rolujemy wałeczki o grubości około 1,5 cm. Układamy je w pewnych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 15-20 min. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10-15 min. Studzimy na kratce. 


grissini
  
paluszki chlebowe




pełnoziarniste grissini

Komentarze

  1. Przegryzłoby się takie paluchy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zwykle podobne paluchy kupowałam...może warto spróbować je zrobić?
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Paluchy wyglądają smakowicie .Pozdrawiam serdecznie .

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny