Naleśniki z serem pod pierzynką biszkoptową
Lubicie naleśniki? To mam dla Was oryginalny pomysł na deser z naleśnikami w roli głównej... czekoladowe naleśniki z serem zapiekane pod pierzynką biszkoptową z malinami. To naprawdę jest pyszne! Z połączenia zwykłych naleśników i biszkoptu powstał niebanalny deser a'la ciasto, który nie tylko świetnie smakuje, ale również super się prezentuje. Całość dopełniają świeże maliny, których kwaśny smak przełamuje słodycz biszkoptu. Deser ogólnie nie jest za słodki, więc powinien przypaść do gustu nawet tym, którzy nie przepadają za słodkim.
A gdy lubicie śniadania na słodko to naleśniki w tej postaci sprawdzą się również jako propozycja śniadaniowa np. na weekend, gdy mamy więcej czasu na jego przygotowanie.
P.S. Najlepiej smakują na świeżo lekko ciepłe, bo na drugi dzień maliny puszczają sok 😉
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
Ciasto naleśnikowe:
Nadzienie:
Ser biały przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jogurt grecki, jajko oraz cukier z wanilią i dokładnie mieszamy.
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
W drugiej misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, bez grudek.
Deser:
Naleśniki smarujemy nadzieniem serowym i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu żaroodpornym, jeden obok drugiego. Następnie na naleśniki wykładamy ciasto biszkoptowe. Na wierzchu układamy maliny.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2-3 łyżki oleju
- szczypta soli
Nadzienie:
- 250 g sera białego
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 op. cukru z wanilią
- 1 jajko
Biszkopt:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 120 g malin
- cukier puder (do posypania)
Wykonanie:
Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. W drugiej misce łączymy składniki suche: przesianą przez sitko mąkę z kakao, szczyptą soli i cukrem. Składniki suche dodajemy porcjami do mokrych i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.
Nadzienie:
Biszkopt:
W drugiej misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, bez grudek.
Deser:
Maliny myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 min. Studzimy.
Takich jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńWow na pewno wypróbuję �� �� mniam mniam ��
OdpowiedzUsuń