Muszle makaronowe z pastą z czerwonej fasoli

Makaronowe muszle nadziewane pastą z czerwonej fasoli kindney oraz suszonych pomidorów, zapieczone z mozzarellą. Pyszne wegetariańskie danie, które dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego sprawdzi się doskonale jako ciepła kolacja, a także jako przystawka na stół podczas przyjęcia. Dzięki suszonym pomidorom nadzienie stało się aromatyczne i zyskało wyrazistego smaku. Dodatkowo czosnek, natka pietruszki oraz ziarna słonecznika nadały charakteru tej paście, a danie stało się wyjątkowo również dzięki zapieczeniu z mozzarellą.


Składniki:
  • 250 g fasoli czerwonej kidney Radix-Bis
  • 100 g suszonych pomidorów Radix-Bis
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • garść ziaren słonecznika
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki ostrej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz
  • ok. 100 g makaronu muszli


Wykonanie:

Fasolę kindey przepłukujemy na situ pod bieżącą wodą i przenosimy do garnka. Zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na całą noc.
Po tym czasie, fasolę gotujemy w wodzie, której się moczyła przez około 30 min., aż będzie miękka. Odcedzamy.

Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę. Połowę pomidorów odkładamy, a pozostałe dodajemy do ugotowanej fasoli. Dodajemy jeszcze oliwy oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i blendujemy na gładką masę. Wrzucamy do pasty odłożone suszone pomidory oraz ziarna słonecznika i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Przyprawiamy do smaku papryką słodką mieloną, papryką ostrą, bazylią, solą oraz pieprzem.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, według informacji na opakowaniu. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Ugotowany makaron nadziewamy gotową pastą z fasoli i układamy w naczyniu żaroodpornym.


Wierzch posypujemy tartą mozzarellą. 


Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-13 min.
Podajemy z sałatą ze świeżych warzyw.


Nadziewane muszle makaronowe

Muszle makaronowe z pastą z czerwonej fasoli

Muszle makaronowe z pastą z fasoli




* Wpis powstał we współpracy z Radix-Bis




Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny