Muszle makaronowe z pastą z czerwonej fasoli
Makaronowe muszle nadziewane pastą z czerwonej fasoli kindney oraz suszonych pomidorów, zapieczone z mozzarellą. Pyszne wegetariańskie danie, które dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego sprawdzi się doskonale jako ciepła kolacja, a także jako przystawka na stół podczas przyjęcia. Dzięki suszonym pomidorom nadzienie stało się aromatyczne i zyskało wyrazistego smaku. Dodatkowo czosnek, natka pietruszki oraz ziarna słonecznika nadały charakteru tej paście, a danie stało się wyjątkowo również dzięki zapieczeniu z mozzarellą.
Składniki:
Wykonanie:
Fasolę kindey przepłukujemy na situ pod bieżącą wodą i przenosimy do garnka. Zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na całą noc.
Po tym czasie, fasolę gotujemy w wodzie, której się moczyła przez około 30 min., aż będzie miękka. Odcedzamy.
Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę. Połowę pomidorów odkładamy, a pozostałe dodajemy do ugotowanej fasoli. Dodajemy jeszcze oliwy oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i blendujemy na gładką masę. Wrzucamy do pasty odłożone suszone pomidory oraz ziarna słonecznika i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Przyprawiamy do smaku papryką słodką mieloną, papryką ostrą, bazylią, solą oraz pieprzem.
Wierzch posypujemy tartą mozzarellą.
- 250 g fasoli czerwonej kidney Radix-Bis
- 100 g suszonych pomidorów Radix-Bis
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- garść ziaren słonecznika
- 1-2 łyżki oliwy
- 100 g tartej mozzarelli
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- szczypta papryki ostrej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz
- ok. 100 g makaronu muszli
Wykonanie:
Fasolę kindey przepłukujemy na situ pod bieżącą wodą i przenosimy do garnka. Zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na całą noc.
Po tym czasie, fasolę gotujemy w wodzie, której się moczyła przez około 30 min., aż będzie miękka. Odcedzamy.
Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę. Połowę pomidorów odkładamy, a pozostałe dodajemy do ugotowanej fasoli. Dodajemy jeszcze oliwy oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i blendujemy na gładką masę. Wrzucamy do pasty odłożone suszone pomidory oraz ziarna słonecznika i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Przyprawiamy do smaku papryką słodką mieloną, papryką ostrą, bazylią, solą oraz pieprzem.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, według informacji na opakowaniu. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Ugotowany makaron nadziewamy gotową pastą z fasoli i układamy w naczyniu żaroodpornym.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-13 min.
Podajemy z sałatą ze świeżych warzyw.
Podajemy z sałatą ze świeżych warzyw.
Wspaniała propozycja :)
OdpowiedzUsuń