Maczanka krakowska

Maczanka krakowska to danie o dość intrygującej nazwie, zupełnie nie kojarzące się z niczym. A na pewno nie z burgerem, bo tak wygląda na pierwszy rzut oka. Jednak od tradycyjnego burgera różni się znacząco zawartością w bułce, no i z pewnością nie jest podawana z ketchupem, majonezem lub innym sosem znanym z burgerów. Poza tym, potrzeba dużo więcej czasu, aby ją przygotować. Obecnie nazywana jest prababką burgera, gdyż w Krakowie była już znana w XVIIwieku. Prawdopodobnie było to ulubione danie krakowskich dorożkarzy.

Co to jest ta maczanka?
Przekrojona bułka, polana sosem pozostałym po pieczeniu mięsa, nadziana na bogato - pieczoną karkówką z dodatkiem kminku, przysmażonymi pieczarkami z cebulą oraz kiszonym ogórkiem. Typowo polskie smaki przy których amerykański hamburger może się schować 😉
Jest naprawdę znakomita!
Karkówka marynuje się najpierw przez kilkanaście godzin, a następnie piecze w bulionie, dzięki temu jest tak soczysta, krucha i delikatna, że dosłownie rozpływa się w ustach. Wszystkie składniki w bułce komponują się ze sobą doskonale, a całość dopełnia sos pozostały po pieczeniu karkówki, który jest niezwykle aromatyczny. Dzięki temu całe danie zyskuje wyjątkowy smak i niepowtarzalny charakter.
Koniecznie musicie jej spróbować!

maczanka krakowska








polski burger

maczanka z karkówką

kuchnia polska

domowy fast food

* Wpis sponsorowany

Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny