Kuchenna Apteka #27 - Migdały
Migdały to cenne źródło składników odżywczych - witamin, minerałów, białka, dobrych tłuszczów oraz przeciwutleniaczy, które usuwają wolne rodniki z naszego organizmu. Zaliczane są do najzdrowszych produktów żywnościowych świata. Wspomagają prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, a także mają dobroczynny wpływ na nasze samopoczucie. Udowodniono naukowo, że zapobiegają chorobom serca i cukrzycy.
Szczególnie polecane kobietom w ciąży, gdyż pomagają łagodzić mdłości oraz zgagę, a także wspomagają prawidłowy rozwój dziecka.
Mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni - jako samodzielna przekąska oraz dodatek do sałatek, mięs, ryb, owsianek, deserów, czy wypieków. Migdały to główny składnik marcepanu. Poza tym, z migdałów można przygotować mleko migdałowe, masło (pastę), a nawet mąkę, która jest świetna do bezglutenowych wypieków.
Mimo że są dość kaloryczne, to dla zdrowia i urody warto wprowadzić je do codziennej diety!
Migdały to źródło:
Właściwości zdrowotne migdałów:
Ciekawostki:
Szczególnie polecane kobietom w ciąży, gdyż pomagają łagodzić mdłości oraz zgagę, a także wspomagają prawidłowy rozwój dziecka.
Mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni - jako samodzielna przekąska oraz dodatek do sałatek, mięs, ryb, owsianek, deserów, czy wypieków. Migdały to główny składnik marcepanu. Poza tym, z migdałów można przygotować mleko migdałowe, masło (pastę), a nawet mąkę, która jest świetna do bezglutenowych wypieków.
Mimo że są dość kaloryczne, to dla zdrowia i urody warto wprowadzić je do codziennej diety!
Migdały to źródło:
- przeciwutleniaczy - flawonoidy, karotenoidy
- witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6
- kwasu foliowego (B9)
- witaminy E
- niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT)
- potasu
- wapnia
- żelaza
- magnezu
- fosforu
- cynku
- miedzi
- manganu
- selenu
- błonnika
- białka
- argininy – aminokwasu, który poprawia wydolność mięśni
- fitosteroli
Właściwości zdrowotne migdałów:
- korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy
- zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby serca, jak: zawał serca czy udar mózgu
- regulują ciśnienie tętnicze krwi
- obniżają poziom cholesterolu
- zapobiegają miażdżycy
- wykazują działanie antyagregacyjne płytek krwi - zapobiegają powstawaniu zakrzepów
- łagodzą mdłości i zgagę w ciąży
- zobojętniają kwasy żołądkowe
- działają odkwaszająco na organizm
- obniżają poziom cukru we krwi
- zapobiegają cukrzycy typu 2
- zapobiegają napadom głodu - polecane przy odchudzaniu
- regulują przemiany metaboliczne
- regulują gospodarkę wodno-elektrolitową
- przeciwdziałają niedokrwistości
- koją nerwy - pomocne w walce ze stresem i bezsennością
- łagodzą skurcze mięśni
- działają przeciwdepresyjnie
- wspomagają pracę układu nerwowego
- poprawiają pamięć i koncentrację
- zmniejszają objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego
- zwiększają odporność organizmu
- działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie
- wspomagają wzrost u dzieci
- zapobiegają zwyrodnieniom stawów i kości
- poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci
- pomagają w walce z trądzikiem - regulują wydzielanie sebum
- opóźniają procesy starzenia
- mają właściwości przeciwnowotworowe
- polecane w ciąży - wspomagają prawidłowy rozwój płodu
Uwaga!
- migdały należą do dość silnych alergenów, które mogą wywoływać reakcje uczuleniowe
- migdały w nadmiarze mogą powodować zaparcia
- migdały są raczej ciężkostrawne i w dużych ilościach mogą powodować wzdęcia i bóle brzucha
- oprócz migdałów słodkich można również spotkać migdały gorzkie, które zawierają amigdalinę (wit. B17). W większych ilościach jest ona trująca, gdyż podczas rozkładu w organizmie uwalnia niebezpieczny cyjanowodór - powoduje on ból i zawroty głowy, zaburzenia psychiczne czy ruchowe, a w ciężkich przypadkach zatrzymanie akcji serca, śpiączkę, a nawet śmierć
- migdałów nie powinno poddawać się obróbce termicznej, gdyż NNKT tracą właściwości zdrowotne
- zatęchłe migdały, z oznakami pleśni mogą być przyczyną chorób układu pokarmowego, dlatego nie należy kupować ich na wagę
Ciekawostki:
- migdały posiadają niski indeks glikemiczny (IG=15), dlatego polecane są osobom chorym na cukrzycę
- migdały mimo, że są kaloryczne polecane są przy odchudzaniu, gdyż szybko dają uczucie sytości i zapobiegają uczuciom głodu. Jednak w nadmiarze mogą być przyczyną dodatkowych kilogramów - powinno się zjadać nie więcej niż 4-5 migdałów dziennie
- polecane są w ciąży ze względu na zawartość kwasu foliowego, ale także właściwości łagodzące nudności i zgagę
- namoczone przez kilka godzin w wodzie przegotowanej (nie gorąca!) są bardziej lekkostrawne i można je bez problemu obrać ze skórki
- warto kupować migdały w opakowaniach, a nie na wagę, gdyż zawarte w nich NNKT utleniają się i tracą właściwości
- migdały to bogate źródło białka - zawierają więcej białka niż biała fasola
- polecane dla wegetarian i sportowców
- 100 g migdałów to prawie 580 kcal
- w kosmetyce stosuje się olej migdałowy, które ma właściwości regenerujące i nawilżające
Przepisy ➤ z migdałami, płatkami migdałowymi oraz mąki migdałowej
100 g migdałów to prawie 580 kcal?!!! A ja je tak lubię....
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Migdały lubię pochrupać na przekąskę :)
OdpowiedzUsuńSzczególnie lubimy krem z migdałów :)
OdpowiedzUsuń