Karkówka po cygańsku
Pyszne danie obiadowe z karkówką w roli głównej. Karkówka pod pierzynką warzywną z cebuli, pieczarek, papryki oraz ogórków kiszonych, w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym, pieczona w piekarniku. To danie wymiata!
Przyznam szczerze, że nigdy nie byłam fanem tego rodzaju mięsa. Kojarzyła mi się ona z tłustym i ciężkim jedzeniem, kupowanym głównie na grilla. A to danie całkowicie odmieniło moje spojrzenie na karkówkę. Przygotowana w ten sposób jest niesamowicie delikatna i krucha, a do tego niezwykle soczysta, i aromatyczna. Z dodatkiem duszonych warzyw smakuje znakomicie!
Samo przygotowanie tego dania jest dość szybkie, więc naszej pracy jest niewiele. Jednak trzeba na nią trochę poczekać, bo dość długo pieczenie się w piekarniku.
Idealna propozycja na niedzielny obiad...
Składniki:
Wykonanie:
Całość zalewamy sosem i przykrywamy naczynie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 1,5 godz.
Przyznam szczerze, że nigdy nie byłam fanem tego rodzaju mięsa. Kojarzyła mi się ona z tłustym i ciężkim jedzeniem, kupowanym głównie na grilla. A to danie całkowicie odmieniło moje spojrzenie na karkówkę. Przygotowana w ten sposób jest niesamowicie delikatna i krucha, a do tego niezwykle soczysta, i aromatyczna. Z dodatkiem duszonych warzyw smakuje znakomicie!
Samo przygotowanie tego dania jest dość szybkie, więc naszej pracy jest niewiele. Jednak trzeba na nią trochę poczekać, bo dość długo pieczenie się w piekarniku.
Idealna propozycja na niedzielny obiad...
Składniki:
- ok. 600-700 g karkówki
- 2 czerwone papryki
- 3 cebule
- 300 g pieczarek
- 4 ogórki kiszone
- sól, pieprz
- papryka słodka mielona
- papryka ostra
- czosnek granulowany
- 2-3 łyżki oleju
- mąka do oprószenia
Sos:
- 1 szklanka pomidorów krojonych z puszki
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka cukru
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
Wykonanie:
Karkówkę myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą i czosnkiem. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 godz.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w paseczki, które przekrawamy na pół. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Ogórki odsączamy z zalewy i kroimy w półplasterki.
Sos:
Do wysokiego naczynia przelewamy pomidory z puszki i blendujemy na gładki sos. Mieszamy z wodą i octem jabłkowym. Następnie dodajemy ketchup, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz cukier i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy papryką słodką, papryką chili oraz szczyptą soli i pieprzu.Karkówkę wyciągamy z lodówki, odwijamy z folii i kroimy w grubą kostkę. Kawałki mięsa oprószamy mąką i podsmażamy na rozgrzanym oleju, na patelni. Następnie umieszczamy je na dnie naczynia żaroodpornego. Na mięsie wykładamy piórka cebuli, następnie pokrojone pieczarki, kawałki papryki i na wierzchu ogórki kiszone.
Podajemy z ziemniakami, kaszą lub innymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz