Chleb na wodzie z kiszonych ogórków
Przygotowanie domowego chleba wcale nie musi być pracochłonne i trudne. Oto przepis na domowy chleb o prostym składzie, który wyjdzie każdemu! Wystarczy tylko 10-15 min. naszej pracy, a reszta to czekanie...
Pełnoziarnisty chleb pszenny na drożdżach oraz wodzie pozostałej z kiszonych ogórków. Bez zbędnych dodatków - jedynie mąka, drożdże, woda i przyprawy. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką, przełożyć do formy i pozostawić do wyrośnięcia, a następnie do piekarnika. Bez wyrabiania, pilnowania i przerabiania ciasta. A chlebek wychodzi wspaniały! Takiego nigdzie nie dostaniecie 😉 Z zewnątrz chrupiąca skórka, a środek miękki i lekko wilgotny jak na zakwasie. Ma on również delikatnie kwaskowaty smak i zapach jak w przypadku chleba na zakwasie. A co najważniejsze długo utrzymuje świeżość i szybko się nie zsycha.
Składniki:
Wykonanie:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 min.
W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pełnoziarnistą. Dodajemy sól, wodę z kiszonych ogórków oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką i otrzymaną masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary 15 x 25 cm). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 70-80 min.
Przed pieczeniem wierzch posypujemy czarnym sezamem lub innymi ziarnami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 35-40 min. Wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Pełnoziarnisty chleb pszenny na drożdżach oraz wodzie pozostałej z kiszonych ogórków. Bez zbędnych dodatków - jedynie mąka, drożdże, woda i przyprawy. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką, przełożyć do formy i pozostawić do wyrośnięcia, a następnie do piekarnika. Bez wyrabiania, pilnowania i przerabiania ciasta. A chlebek wychodzi wspaniały! Takiego nigdzie nie dostaniecie 😉 Z zewnątrz chrupiąca skórka, a środek miękki i lekko wilgotny jak na zakwasie. Ma on również delikatnie kwaskowaty smak i zapach jak w przypadku chleba na zakwasie. A co najważniejsze długo utrzymuje świeżość i szybko się nie zsycha.
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 20 g drożdży
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 1 szklanka wody z ogórków kiszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- czarny sezam (do posypania)
Wykonanie:
W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pełnoziarnistą. Dodajemy sól, wodę z kiszonych ogórków oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką i otrzymaną masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary 15 x 25 cm). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 70-80 min.
Przed pieczeniem wierzch posypujemy czarnym sezamem lub innymi ziarnami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 35-40 min. Wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
chleb wygląda genialnie, ja nigdy nie piekłam, ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńa szklanka jakiej pojemnosci, bo szklanka szklance przeciez nie rowna
OdpowiedzUsuńSzklanka 250 ml
UsuńCiekawe czy z maki żytniej też by sie dało upiec taki chleb? Pszenna nie bardzo mi podchodzi a uwielbiam ogórki musze spróbować z inna mąką ten przepis.
OdpowiedzUsuńMożna spróbować z żytnią lub orkiszową:)
UsuńTeż pomyślałam o mące żytniej.
OdpowiedzUsuńWitam. A można go upiec w urządzeniu do pieczenia chleba??
OdpowiedzUsuńNigdy nie stosowałam takiego urządzenia, więc ciężko mi powiedzieć :)
UsuńProszę spróbować ;)
Ktos juz piekł realnie ten chleb,jak smakowo ?nie wychodzi zakalec?
OdpowiedzUsuńA u mnie to nie realnie 😉
UsuńByło pieczenie chleba w ten weekend,w smaku dosc smaczny ale niestety niski i dodam ze zgadzał sie wymiar blaszki,pytanie z innej beczki czym mozna zastapic wode z ogórków bo mieszkam za granica i niestety mam ograniczony dostep,moze mlekiem?
UsuńMożna zastąpić kefirem lub maślanką :)
UsuńP.S. Był niski bo nie wyrósł?
U mnie po 90 min. prawie wychodził z blachy ;)
Ciasto wyroslo przez te 90 min i rzeczywiscie prawie wychodziło z blachy i bałam sie ze wypłynie,w trakcie pieczenia powruciło do foremki ,nie dało to efetku WOW, moze lepiej piec w keksówce i chlebek bedzie wyższy.
OdpowiedzUsuńKeksówka to dobry pomysł :)
UsuńZrobiłem już 2 razy ten chleb. Pierwszy raz - dokładnie zgodnie z przepisem, ale trochę wyczuwałem zapach wody z ogórków. W drugim podejściu - dałem 0,6 szklanki wody z ogórków i dodałem zwykłem. Lepiej, ale wciąż czuję ten smak. Dla mnie - OK, ale dla dzieci może być problem. Stąd pytanie: za to odpowiada owa woda z ogórków?
OdpowiedzUsuńWoda z ogórków kiszonych zawiera kwas mlekowy i pełni ona rolę a'la zakwasu.
UsuńPoza tym kiszonki to naturalny probiotyk, więc warto wprowadzić je do swojej diety.
Ważne jest, aby była to woda z domowych ogórków kiszonych lub ekologicznych. Bo w sklepach często spotyka się kiszonki sztucznie kwaszone i woda z nich nie nadaje się, bo zawiera ocet i konserwanty. Taka woda można zbyt dominować w smaku chleba.
U mnie smak ogórków był lekko wyczuwalny, a sam chleb był kwaśny jakby na zakwasie.
Ech, tyle fajnych przepisów na chleby, a nasz piec się nie nadaje :( 3 próby, 3 nieudane :(
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńJa polecam jeszcze dodać przysmażoną cebulę :) wtedy ten chleb smakuje jakby był ze smalcem i jest pycha! :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł!
UsuńRobię ten chlebek już od jakiegoś czasu. Zwiększyłam tylko proporcje, bo mam większą foremkę. Raz dodałam zamiast wody z kiszenia ogórków, wody z kiszenia topinamburu. I taki i taki wychodzi super.
OdpowiedzUsuńPyszny chleb!!!!
OdpowiedzUsuńTen chleb jest genialny :) ja wprowadziłam modyfikację w postaci smażonej cebulki w cieście :)
OdpowiedzUsuń