Chałka na kefirze
Chałka z ciasta drożdżowego przygotowana na kefirze. Miękka, puszysta i lekko słodka bułeczka, której smak zna prawie każdy z nas. Szczególnie kojarzy się z dzieciństwem. Tradycyjne chałki są zazwyczaj podłużne, zaplatane w warkocz, a moją odróżnia jedynie to, że jest okrągła i ma inny splot. Dokładna instrukcja splotu jest pokazana krok po kroku na zdjęciach pod przepisem i wcale nie jest taka trudna, jak może się wydawać. Z podanych składników zrobiłam cztery mniejsze chałki, ale można również wykonać jedną większą.
Możemy ją podawać z dżemem, miodem lub masłem, choć dla mnie najlepsza jest sama. W towarzystwie gorącego kubka kakao to prawdziwe śniadanie mistrzów!
Składniki:
(na 4 małe chałki)
Wykonanie:
Po tym czasie, dzielimy ciasta na 4 równe części. Każdą część dzielimy ponownie na 4 części - w sumie powinniśmy mieć 16 części.
Każdą część rolujemy na wałeczek. Bierzemy 4 wałeczki i zaplatamy jak na zdjęciu poniżej ⇩
Pozostałe końcówki sklejamy ze sobą i zawijamy pod spód ⇩
Te same czynności powtarzamy z pozostałymi wałeczkami. Muszą nam powstać 4 chałki.
Następnie przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 min., aby podrosły. Przed pieczeniem chałki smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy na kratce.
Rada:
Po posmarowaniu chałek rozmąconym jajkiem, możemy je również posypać wedle gustu - sezamem, makiem, płatkami migdałowymi lub kruszonką.
Możemy ją podawać z dżemem, miodem lub masłem, choć dla mnie najlepsza jest sama. W towarzystwie gorącego kubka kakao to prawdziwe śniadanie mistrzów!
Składniki:
(na 4 małe chałki)
- 2,5 - 3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 30 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka kefiru
- 50 g masła
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 jajko
Wykonanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem i zalewamy kefirem. Mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy jajko, szczyptę soli oraz drożdże z kefirem. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, i wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.Po tym czasie, dzielimy ciasta na 4 równe części. Każdą część dzielimy ponownie na 4 części - w sumie powinniśmy mieć 16 części.
Każdą część rolujemy na wałeczek. Bierzemy 4 wałeczki i zaplatamy jak na zdjęciu poniżej ⇩
Pozostałe końcówki sklejamy ze sobą i zawijamy pod spód ⇩
Te same czynności powtarzamy z pozostałymi wałeczkami. Muszą nam powstać 4 chałki.
Następnie przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 min., aby podrosły. Przed pieczeniem chałki smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy na kratce.
Rada:
Po posmarowaniu chałek rozmąconym jajkiem, możemy je również posypać wedle gustu - sezamem, makiem, płatkami migdałowymi lub kruszonką.
Ha, w końcu wiem jak zawinąć chałkę- dzięki za tą instrukcję krok po kroku:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)