Wytrawne gofry ryżowe z suszonymi pomidorami
Wytrawne gofry w wersji bezglutenowej... wykonane z mąki ryżowej i mleka ryżowego, z dodatkiem suszonych pomidorów. Chrupiące i złociste! Są świetną alternatywą dla pieczywa, gdyż idealnie sprawdzą się do przygotowania kanapek gofrowych, pełnych warzyw i ulubionych dodatków. Dzięki aromatycznym, suszonym pomidorom zyskały wyjątkowy smak. Można je podawać także same lub z różnego rodzaju pastami kanapkowymi. Idealne na śniadanie, kolację, a także do lunchboxa.
Składniki:
Wykonanie:
Podajemy z ulubionymi dodatkami lub w formie kanapek.
- 1 szklanka mąki ryżowej Radix-Bis
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka ryżowego
- 1/2 szklanki oleju
- ok. 10 szt. pomidorów suszonych Radix-Bis
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Pomidory suszone kroimy na drobne kawałeczki.
W misce mieszamy składniki suche: mąkę ryżową z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i solą.
Do żółtek dodajemy mleko ryżowe oraz olej i mieszamy do połączenia składników. Następnie do składników mokrych dodajemy składniki suche i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. Kolejno dodajemy pokrojone pomidory suszone, a na końcu ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy olejem. Nalewamy po 2 łyżki ciasta i pieczemy, aż gofry będą rumiane i chrupiące. Studzimy na kratce.Podajemy z ulubionymi dodatkami lub w formie kanapek.
* Wpis powstał we współpracy z Radix-Bis
pyszne się prezentują :)
OdpowiedzUsuńTeż lubimy gofry nie tylko na słodko :)
OdpowiedzUsuń