Spring rolls

Spring rolls to rodzaj sajgonek podawanych na świeżo, bez smażenia. To świeże warzywa zawinięte w papier ryżowy. Najlepiej smakują z ostro-słodkim sosem chili. Są banalnie w wykonaniu i wystarczy niecałe 15 minut, aby były gotowe! Idealnie sprawdzą się jako przekąski na wieczór z przyjaciółmi. 
Ja postawiłam na fit przekąski, bezglutenowe i wegańskie... z sałatą, marchewką, papryką i awokado. Jednak możecie je komponować dowolnie i dodawać do nich nie tylko warzywa, ale też ugotowany makaron, np. sojowy, usmażone krewetki czy kurczaka...





Składniki:
  • 6 arkuszy papieru ryżowego
  • 6 listków mini sałaty rzymskiej
  • 1 marchewka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 awokado
  • sos słodka chili


Wykonanie:

Sałatkę myjemy i osuszamy. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w cienkie słupki. Paprykę myjemy, usuwamy nasionka i kroimy w cienkie paseczki. Awokado obieramy ze skóry i kroimy w paski.
Arkusz papieru ryżowego zamaczamy w ciepłej wodzie, aby zmiękł. Następnie na środek układamy listek mini sałaty i po 2-3 słupki/paseczki marchewki, papryki oraz awokado. Najpierw składamy boki do środka, a następnie zwijamy w rulon, mocno dociskając.
Gotowe spring rollsy podajemy z sosem.















Komentarze

  1. Nigdy nie jadłam. Ładne Ci wyszły ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czegoś takiego jeszcze nie próbowałam... muszę kupić tylko papier ryżowy...
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny