Pizzowe bułeczki
Zakręcone bułeczki z ciasta pizzowego z dodatkami aż po brzegi ... szynką, salami, oliwkami, kukurydzą oraz mozzarellą i domowym sosem pomidorowym. Są znakomite! Świetnie sprawdzą się jako przekąska imprezowa, a także jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, gdyż dobrze smakują również na zimno. Nawet na drugi dzień po podgrzaniu w piekarniku są bardzo dobre. Dodatki możecie komponować według Waszego gustu i upodobań 😉
Smacznego!
Składniki:
Ciasto:
Ciasto:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się pienić. W misce wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną i dodajemy sól, rozczyn oraz oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 min., aż podwoi swoją objętość.
Mozzarellę, gdy mamy w całości, trzemy na tarce o dużych oczkach.
Smacznego!
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy
Nadzienie:
- 100 g szynki w plastrach
- 100 g salami w plastrach
- ok. 20 szt. czarnych oliwek
- 4-5 łyżek kukurydzy z puszki
- 200 g tartej mozzarelli
- oregano
Sos:
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Wykonanie:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się pienić. W misce wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną i dodajemy sól, rozczyn oraz oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 min., aż podwoi swoją objętość.
Dodatki:
Szynkę kroimy w drobną kostkę.
Czarne oliwki odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki.
Kukurydzę odsączamy z wody. Mozzarellę, gdy mamy w całości, trzemy na tarce o dużych oczkach.
Sos:
Do wysokiego naczynia przelewamy krojone pomidory z puszki. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i zioła prowansalskie. Miksujemy za pomocą blendera na gładki sos. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Bułeczki pizzowe:
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt o wielkości około 30 x 40 cm. Na cieście rozsmarowuje niewielką ilość sosu pomidorowego i układamy plasterki salami. Następnie posypujemy pokrojoną szynką, plasterkami oliwek oraz kukurydzą. Na wierzchu rozsypujemy połowę startej mozzarelli. Ciasto zwijamy w rulon i ostrym nożem kroimy w plastry o grubości około 3-3,5 cm. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch każdej bułeczki posypujemy pozostałą ilością tartej mozzarelli oraz oregano.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min.
Tyle pyszności w jednej bułeczce :D
OdpowiedzUsuńAaaaaa.... sprytne wykonanie:D Przepis absolutnie do spróbowania!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Ale narobilas mi ochoty na takie małe pizze ❤❤❤
OdpowiedzUsuńMniam! Ale smakowitości :)
OdpowiedzUsuń