Krem z pieczonej papryki
Jak pewnie już wiecie, u mnie w domu zupa to podstawa - nie mogłabym przeżyć jednego dnia bez zupy 😂 Dlatego cały czas szukam nowych smaków, bo nie da się przecież w kółko jeść tych samych 😉 A smak tej zupy jest wyjątkowy!
W czym tkwi sekret?... w pieczonej papryce 🌶
Niesamowicie pyszna zupa z pieczonej papryki z dodatkiem pomidorów, lekko zabielona słodką śmietanką. Gęsta i aksamitna zupa, która z pewnością podbije serca i żołądki wszystkim wielbicielom zup. Moje podbiła! Dzięki pieczonej papryce jest niezwykle aromatyczna, a lekkiej nuty słodyczy dodaje śmietanka, która przełamuje kwaśny smak pomidorów. Całość komponuje się znakomicie! A do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Jeśli lubicie zupy typu krem to tej musicie spróbować koniecznie!
Składniki:
Papryki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół, usuwamy nasiona i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika ustawionego na funkcję grilla (około 230-240 stopni) i pieczemy około 15-20 min. Wyciągamy i lekko studzimy, a następnie obieramy ze skórki. Obraną paprykę kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy.
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy pokrojone pomidory z puszki i chwilę razem smażymy. Do garnka dodajemy pokrojone pieczone papryki i zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy: suszony tymianek, paprykę mieloną oraz paprykę chili. Gotujemy około 8-10 min., a następnie blendujemy zupę na gładki krem. Na końcu dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
W czym tkwi sekret?... w pieczonej papryce 🌶
Niesamowicie pyszna zupa z pieczonej papryki z dodatkiem pomidorów, lekko zabielona słodką śmietanką. Gęsta i aksamitna zupa, która z pewnością podbije serca i żołądki wszystkim wielbicielom zup. Moje podbiła! Dzięki pieczonej papryce jest niezwykle aromatyczna, a lekkiej nuty słodyczy dodaje śmietanka, która przełamuje kwaśny smak pomidorów. Całość komponuje się znakomicie! A do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Jeśli lubicie zupy typu krem to tej musicie spróbować koniecznie!
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 dużych czerwonych papryk
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 500 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta papryki chili
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy.
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy pokrojone pomidory z puszki i chwilę razem smażymy. Do garnka dodajemy pokrojone pieczone papryki i zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy: suszony tymianek, paprykę mieloną oraz paprykę chili. Gotujemy około 8-10 min., a następnie blendujemy zupę na gładki krem. Na końcu dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Bardzo dobre robiłam i polecam
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, z chęcią spróbuję wykorzystać ten przepis w domu
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie
OdpowiedzUsuń