Ciastka ryżowe z czekoladą i kokosem
Bezglutenowe, kruche ciasteczka z dodatkiem gorzkiej czekolady oraz wiórek kokosowych, bez dodatku cukru. Wykonane zostały z mąki ryżowej, a słodyczy nadał im dodatek ksylitolu lub erytrolu oraz czekolady. Nie są to ciastka przesłodzone, więc z czystym sumieniem możemy podać je dzieciom. Są proste i dość szybkie w wykonaniu, jednak ciasto po zagnieceniu musi swoje odleżeć, co wydłuża czas ich przygotowania. Podczas pieczenia po całej kuchni unosi się wspaniały aromat czekolady i kokosu. Smakują znakomicie! Idealne do kawy ☕
Składniki:
Wkładamy do lodówki na około 30 min.
Ciasto odrywamy po kawałku i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczamy je dłonią lub stemplem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min.
Studzimy na kratce.
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki ksylitolu/erytrolu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- ok. 35-40 g czekolady gorzkiej
- szczypta soli
- 2-3 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
Wykonanie:
Czekoladę gorzką ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do miski wsypujemy mąkę ryżową i mieszamy z ksylitolem/erytrolem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy je razem z mąką. Następnie dodajemy wiórki kokosowe oraz tartą czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt kruche możemy dodać odrobinę zimnej wody.Wkładamy do lodówki na około 30 min.
Ciasto odrywamy po kawałku i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczamy je dłonią lub stemplem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min.
Studzimy na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz