Ciastka ryżowe z czekoladą i kokosem

Bezglutenowe, kruche ciasteczka z dodatkiem gorzkiej czekolady oraz wiórek kokosowych, bez dodatku cukru. Wykonane zostały z mąki ryżowej, a słodyczy nadał im dodatek ksylitolu lub erytrolu oraz czekolady. Nie są to ciastka przesłodzone, więc z czystym sumieniem możemy podać je dzieciom. Są proste i dość szybkie w wykonaniu, jednak ciasto po zagnieceniu musi swoje odleżeć, co wydłuża czas ich przygotowania. Podczas pieczenia po całej kuchni unosi się wspaniały aromat czekolady i kokosu. Smakują znakomicie! Idealne do kawy ☕



 Składniki:
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki ksylitolu/erytrolu 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • ok. 35-40 g czekolady gorzkiej
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)

Wykonanie:

Czekoladę gorzką ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do miski wsypujemy mąkę ryżową i mieszamy z ksylitolem/erytrolem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy je razem z mąką. Następnie dodajemy wiórki kokosowe oraz tartą czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt kruche możemy dodać odrobinę zimnej wody.
Wkładamy do lodówki na około 30 min.
Ciasto odrywamy po kawałku i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczamy je dłonią lub stemplem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min.
Studzimy na kratce.







Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny