Dwukolorowy sernik z piernikami
Kolejny sernik? Tak, bo to kultowe ciasto każdych świąt u mnie w domu - kochamy serniki ❤ Ale ten sernik jest wyjątkowy, w wersji świątecznej... waniliowo-czekoladowy z dodatkiem pierników i na piernikowym spodzie. Rewelacja! Warstwy serowe są tak bardzo kremowe, że dosłownie rozpływają się w ustach...
Składniki:
Spód:
Składniki:
Spód:
- 200 g pierników lukrowanych
- 70 g masła
- 1 białko
- szczypta soli
- 500 g zmielonego białego sera (może być z wiaderka)
- 3 jajka
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 250 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 op. cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- 500 g zmielonego białego sera
- 3 jajka
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
- 250 g serka homogenizowanego czekoladowego
- 1 łyżeczka kakao
- szczypta soli
- 200 g pierników nadziewanych w polewie
- ok. 30 g gorzkiej czekolady
- lukier (1 łyżka soku z cytryny + 3 łyżki cukru pudru)
Wykonanie:
Spód:
Spód:
Białko ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Pierniki drobno kruszymy, wrzucamy do miski, dodajemy roztopione masło i mieszamy. Na końcu dodajemy białko ubite na sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką. Powstałą masę wykładamy na dno blachy wysmarowanej (średnica około 26-28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając.
Waniliowa masa serowa:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy porcjami zmielony biały ser, a następnie serki homogenizowane, proszek budyniowy,cukier z wanilią i dokładnie wszystko mieszamy mikserem. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę serową wykładamy na przygotowany spód, wyrównujemy i na wierzchu układamy, jeden przy drugim, pierniki nadziewane w czekoladzie, lekko dociskając.
Czekoladowa masa serowa:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy porcjami zmielony ser, a następnie serki homogenizowane, proszek budyniowy, kakao i mieszamy mikserem. Na końcu delikatnie łączymy z białkami ubitymi na sztywną pianę. Masę czekoladową wykładamy na masę waniliową i na wierzchu wykładamy pozostałą część pierników w czekoladzie (jeśli nam jakieś zostały). Ciasto pieczemy w temp. 160 stopni przez 60-70 min. Studzimy w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.
Polewa:
Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Masę serową wykładamy na przygotowany spód, wyrównujemy i na wierzchu układamy, jeden przy drugim, pierniki nadziewane w czekoladzie, lekko dociskając.
Czekoladowa masa serowa:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy porcjami zmielony ser, a następnie serki homogenizowane, proszek budyniowy, kakao i mieszamy mikserem. Na końcu delikatnie łączymy z białkami ubitymi na sztywną pianę. Masę czekoladową wykładamy na masę waniliową i na wierzchu wykładamy pozostałą część pierników w czekoladzie (jeśli nam jakieś zostały). Ciasto pieczemy w temp. 160 stopni przez 60-70 min. Studzimy w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.
Polewa:
Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Do miski wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek.
Ciasto dekorujemy polewą czekoladową oraz lukrem.
Fantastyczne ciasto, na jednym kawałku trudno byłoby się zatrzymać :)
OdpowiedzUsuńCo ja bym miała za święta bez Twoich przepsiów! :)
OdpowiedzUsuńSmakowity bardzo wyszedł, dzięki!