Zupa gulaszowa z białą fasolką

Zupy gulaszowe cieszą się u mnie w domu dużą popularnością szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Taka zupa jest sycąca i treściwa, a głodu nie czuć po niej przez pół dnia 😉 Spokojnie można zastąpić dwudaniowy obiad. Wersji zup gulaszowych jest naprawdę dużo, a ja dzisiaj zapraszam na moją wariację tej zupy... wołowo-wieprzową z dodatkiem papryki, pomidorów oraz drobnej, białej fasolki. To trochę takie połączenie zupy gulaszowej z fasolką po bretońsku, ale zapewniam Was, że smakuje rewelacyjnie!
Garnek takiej zupy starcza nam na 3 dni 😀



Składniki:
  • ok. 250 g wieprzowiny
  • ok. 250 g wołowiny
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 400 g drobnej fasoli białej
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 500 ml soku pomidorowego
  • ok. 1-1,3 litra wody
  • 1 łyżka ajwaru łagodnego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki chili
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka kminku całego
  • 2 liście laurowe
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Fasolę zalewamy wrzątkiem na 15 min. Po tym czasie, odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Dodajemy cały kminek i liść laurowy. Ostawiamy na całą noc.
Następnego dnia gotujemy fasolę w wodzie, której się moczyła*, do momentu aż będzie miękka. Odcedzamy.


Wołowinę i wieprzowinę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Papryki myjemy, usuwamy nasiona i również kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewany olej i wrzucamy pokrojone mięso. Smażymy na złotobrązowy kolor, co jakiś czas mieszając, aby mięso usmażyło się równomiernie. Usmażone mięso wyjmujemy na talerz i przyprawiamy pieprzem oraz solą.
Na tym samym tłuszczu podsmażamy do zeszklenia pokrojoną cebulę. Do cebuli wrzucamy pokrojoną paprykę i chwilę razem smażymy. Następnie dodajemy pomidory w puszce i sok pomidorowy oraz podsmażone mięso. Gotujemy przez kilka minut, a następnie zalewamy całość gorącą wodą. Zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 minut. Na końcu dodajemy ugotowaną fasolę i przyprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, solą, pieprzem oraz ajwarem. Gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut.
Podajemy z pieczywem.

Rada:

*Jeżeli chcemy, by fasola zachował wszystkie witaminy i minerały gotujemy ją w wodzie, której się moczyła. A gdy chcemy uniknąć wzdęć to należy zmienić kilkukrotnie wodę przed gotowaniem, jednak pozbywamy się wtedy składników mineralnych i witamin.












Komentarze

  1. Wygląda bardzo aromatycznie:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako pasjonat zup :) zjadłbym ją błyskawicznie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny