Kuchenna Apteka #20 - Jarmuż
Jarmuż to odmiana kapusty. Dostępne są różne jego odmiany, które różnią się wyglądem, kolorem i smakiem. Możemy spotkać jarmuż o liściach prostych lub karbowanych, zielony, fioletowy, fioletowo-zielony, a także fioletowo-brązowy, o smaku delikatnym lub z lekką goryczką. Sezon na jarmuż trwa od września do początku zimy.
Jarmuż do niedawna był praktycznie nieznanym warzywem i traktowano go raczej jak roślinę ozdobną. Obecnie staje się już coraz bardziej popularny i dostępny w sklepach. Można go podać na surowo, np. w postaci sałatki lub przygotować na wiele sposobów: wycisnąć z niego sok, zmiksować w koktajlach, krótko smażyć, gotować na parze, blanszować, a także piec.
Warto do swojej diety włączyć jarmuż, gdyż należy on do najzdrowszych warzyw - ma właściwości przeciwzapalne i zawiera przeciwutleniacze, które mają silne właściwości antynowotworowe. Lecz mimo niezliczonych zalet posiada także wady i niestety nie każda osoba może go spożywać.
Dowiedz się więcej o jego właściwościach zdrowotnych!
Jarmuż to źródło:
Ciekawostki:
Jarmuż do niedawna był praktycznie nieznanym warzywem i traktowano go raczej jak roślinę ozdobną. Obecnie staje się już coraz bardziej popularny i dostępny w sklepach. Można go podać na surowo, np. w postaci sałatki lub przygotować na wiele sposobów: wycisnąć z niego sok, zmiksować w koktajlach, krótko smażyć, gotować na parze, blanszować, a także piec.
Warto do swojej diety włączyć jarmuż, gdyż należy on do najzdrowszych warzyw - ma właściwości przeciwzapalne i zawiera przeciwutleniacze, które mają silne właściwości antynowotworowe. Lecz mimo niezliczonych zalet posiada także wady i niestety nie każda osoba może go spożywać.
Dowiedz się więcej o jego właściwościach zdrowotnych!
Jarmuż to źródło:
- przeciwutleniaczy - m.in. flawonoidów (flawonoli) oraz karotenoidy czy chlorofilu
- karotenoidów: beta-karotenu, luteiny, zeaksantyny
- witaminy A
- witaminy C
- witaminy K
- kwasu foliowego
- potasu
- wapnia
- żelaza
- magnezu
- manganu
- miedzi
- sulforafanu - przeciwutleniacz o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym
- błonnika
- geitrogenów - związki wpływających na metabolizm jodu
Właściwości zdrowotne jarmużu:
- wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego
- wspomaga regulację ciśnienia krwi
- zapewnia prawidłową krzepliwość krwi
- może zmniejszać nadmierne krwawienia miesiączkowe
- uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne
- stymuluje produkcję czerwonych krwinek
- chroni przed anemią
- obniża poziom "złego" cholesterolu
- zapobiega miażdżycy
- posiada właściwości antynowotworowe
- wykazuje działanie przeciwzapalne
- wspomaga leczenie osteoporozy - zapobiega utracie masy kostnej
- wzmacnia kości
- oczyszcza organizm z toksyn
- poprawia perystaltykę jelit (dzięki obecności błonnika)
- może chronić przed wrzodami żołądka i dwunastnicy, gdyż sulforafan niszczy Helicobacter pylori
- pozytywnie działa na wzrok
- zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej
- korzystnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci
- wpływa na poprawę odporności organizmu
Uwaga!
- jarmuż nie jest wskazany dla osób z chorobami tarczycy, gdyż zawiera geitrogeny – związki wpływające na metabolizm jodu, przez co obniżają jego stężenie w organizmie. Prowadzi to do zaburzenia syntezy hormonów tarczycy oraz przerostu gruczołu.
- w jarmużu występują również szczawiany, które mogą odkładać się w drogach moczowych oraz nerkach, powodując kamicę nerkową. Dlatego osoby z kamicą powinny go unikać.
- surowy jarmuż może powodować wzdęcia i gazy
- jarmuż zawiera więcej wapnia niż mleko
- aby jarmuż zachował swoje właściwości przeciwnowotworowe powinien być gotowany na parze przez maks. 3-4 min.
- większość witamin i składników mineralnych ulega zmniejszeniu o połowę po obróbce termicznej
- niekorzystne działanie goitrogenów można ograniczyć poprzez gotowanie jarmużu bez przykrycia, co prowadzi do ulatniania się tych związków pod wpływem wysokiej temperatury
- jarmuż jest niskokalorycznym warzywem o znikomej zawartości tłuszczu - zawiera około 50 kcal w 100 g
Przepisy z jarmużem
jarmuż zawiera więcej wapnia niż mleko? No to chyba się muszę przekonać do tego warzywa...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Spora dawka wiedzy zawsze mile widziana.
OdpowiedzUsuńChoć wolimy szpinak to jarmuż też lubimy :)
OdpowiedzUsuń