Krem cebulowy na białym winie
Zupa krem z cebuli, z dodatkiem ziemniaków i białego wina wytrawnego. Podana z grzanką z masłem czosnkowym i ziołami. Aromatyczna i rozgrzewająca - idealna na jesienno-zimowe obiady. Dodatek ziemniaków nadaje jej kremowej i aksamitnej konsystencji. Białe wino natomiast wyostrza smak zupy i sprawia, że ma ona niepowtarzalny aromat. Całość dopełnia słodycz cebuli oraz odrobina słodkiej śmietanki. Rewelacja!
P.S. Niestety ziemniaki należy gotować osobno, gdyż w zupie nie ugotowałby się, ze względu na obecność kwaśnego środowiska wina.
Składniki:
P.S. Niestety ziemniaki należy gotować osobno, gdyż w zupie nie ugotowałby się, ze względu na obecność kwaśnego środowiska wina.
Składniki:
- 8 dużych cebul
- 2 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 100 ml śmietanki 30%
- ok. 1 litra bulionu
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- olej do smażenia
- natka pietruszki
Grzanki:
- 1/2 bagietki
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- zioła prowansalskie
Wykonanie:
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Do małego garnka wrzucamy tylko ziemniaki, lekko solimy, zalewamy woda i gotujemy do miękkości.
W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy około 20 minut, a następnie dodajemy czosnek. Chwilę podsmażamy i całość zalewamy białym winem. Gdy wino w większości wyparuje, wlewamy bulion i gotujemy około 10-15 minut. Na końcu dodajemy ugotowane ziemniaki i całość blendujemy na gładki krem. Następnie dodajemy śmietankę i przyprawy: sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Zagotowujemy zupę.
Wlewamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Podajemy z grzankami.
Grzanki:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy go do masła i dokładnie mieszamy.
Bagietkę kroimy na kromki i smarujemy masełkiem czosnkowym. Wierzch posypujemy ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy, aby były chrupiące.
Nigdy nie jadłyśmy kremu warzywnego na procentach :D
OdpowiedzUsuńWczoraj testowałem ten przepis. Serdeczne dzięki, krem wyszedł naprawdę smaczny. Z pewnością wrzucę na warsztat również inne przepisy, bo wyglądają niesamowicie ciekawie. Kawał dobrej roboty Pani Magdaleno. Brawo!
OdpowiedzUsuńDziękuję! Bardzo mi miło czytać takie komentarze ❤️
UsuńCzy mogę jakoś zastąpić śmietankę? Niestety mąż jej nie toleruje 😞
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić serkiem mascarpone lub jogurtem naturalnym, ale to będzie trochę inny smak zupy
Usuń