Torcik jogurtowy monte

Torcik jogurtowy Monte to biszkoptowe ciasto orzechowe przełożone masą jogurtową z dodatkiem deserów mlecznych Monte. Ciasto jest lekkie i bardzo przyjemnie się go je 😉 Nie jest też przesłodzone. Ze względu na to, że desery Monte zawierają w składzie sporą ilość cukru, to masy dodatkowo nie słodziłam, dlatego po wymieszaniu jogurtu naturalnego z deserami warto spróbować czy taki smak nam odpowiada. Ciasto było czystą improwizacją i powstało z tego co znalazłam w szafce i lodówce, a efekt przerósł moje oczekiwania. Miało być po prostu "coś" słodkiego do kawy, a wyszło super ciachoo!



Składniki:

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • szczypta soli
Masa:
  • 400 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 6 kubeczków Monte (po 55g)
  • 5-6 łyżeczek żelatyny
Dekoracja:
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 3 mini wafelki w czekoladzie

Wykonanie:

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Do ubitej piany dodajemy porcjami składniki suche i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy (średnica około 20-21 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Ścinamy wierzch biszkoptu.

Masa:
Żelatynę zalewamy małą ilością wody (ok. 1/4 szklanki) w celu napęcznienia i rozpuszczamy ją w 1/2 szklanki gorącej wody. Studzimy. W misce za pomocą miksera mieszamy ze sobą jogurt naturalny i desery Monte. Do wystudzonej żelatyny dodajemy ok. 3-4 łyżki powstałej masy jogurtowej, dokładnie mieszamy i wlewamy wszystko z powrotem do miski z masą jogurtową. Wszystko mieszamy za pomocą miksera. Masę zostawiamy na chwilę, aby lekko stężała.

Tort:
Biszkopt przecinamy na pół i pierwszy blat wkładamy ponownie do tortownicy. Na pierwszym blacie biszkoptowym rozsmarowujemy połowę tężejącej masy jogurtowej i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, na którym wykładamy pozostałą masę jogurtową. Całość posypujemy startą, gorzką czekoladą i dekorujemy połówkami mini wafelków. Wkładamy do lodówki. Ciasto jest gotowe do degustacji po ok. 2 godzinach, jak masa dobrze stężeje.










P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny