Pełnoziarniste pierogi z bobem
Pierogi z bobem są polskim daniem tradycyjnym, charakterystycznym dla regionów Podkarpacia, skąd pochodzę. I dowiaduje się o tym dopiero teraz! W moim domu rodzinnym królowały pierogi ruskie i nie było miejsca na inne 😉 Farsz na tradycyjne pierogi z bobu zawiera gotowany bób, cebulę oraz podsmażony boczek. Ale u mnie w pierogach takiego farszu nie znajdziecie...
Moje pierogi z bobem to tylko i wyłącznie moja inwencja twórcza. Są to pierogi w wersji wegetariańskiej, wykonane z mąki pełnoziarnistej, dzięki temu są bogatsze w składniki odżywcze. Farsz jest kremowy i delikatny - zawiera on gotowany bób, świeżą bazylię, czosnek oraz parmezan. Pierogi w takiej w wersji są lekkie i baaardzo smaczne!
Składniki:
(na około 25-30 szt.)
Ciasto:
Wykonanie:
Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Listki bazylii myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzącej wody wrzucamy partiami pierogi (po około 6-8 szt.) i gotujemy około 2 min. od momentu wypłynięcia.
Podajemy z podsmażaną cebulką.
Moje pierogi z bobem to tylko i wyłącznie moja inwencja twórcza. Są to pierogi w wersji wegetariańskiej, wykonane z mąki pełnoziarnistej, dzięki temu są bogatsze w składniki odżywcze. Farsz jest kremowy i delikatny - zawiera on gotowany bób, świeżą bazylię, czosnek oraz parmezan. Pierogi w takiej w wersji są lekkie i baaardzo smaczne!
Składniki:
(na około 25-30 szt.)
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- ok. 450 g bobu (może być mrożony)
- garść listków świeżej bazylii
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki parmezanu
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1-2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Farsz:
Bób płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli oraz 1/2 łyżeczki cukru i gotujemy przez około 15 min. Następnie odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki.Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Listki bazylii myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy.
Do malaksera wrzucamy ugotowany i obrany bób, dodajemy bazylię, kawałki czosnku, starty parmezan oraz wlewamy oliwę. Miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy pieprzem oraz solą.
Ciasto:
Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę pszenną i mieszamy z mąką pełnoziarnistą. Dodajemy sól oraz masło, a na końcu dodajemy porcjami gorącą wodę. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15-20 min., aby odpoczęło.
Pierogi:
Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm i wycinamy kółka za pomocą szklanki o średnicy około 6-7 cm. Na środek wykładamy po łyżeczce farszu.Zlepiamy dokładnie brzegi, formując pierogi.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzącej wody wrzucamy partiami pierogi (po około 6-8 szt.) i gotujemy około 2 min. od momentu wypłynięcia.
Podajemy z podsmażaną cebulką.
Przyznam że rzadko sięgam po bób - jakoś wolę ciecierzycę. Niemniej jednak pomysł świetny:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Bardzo lubię pierogi :) Pyszna klasyka Madziu :)
OdpowiedzUsuńNo proszę! Ja bób uwielbiam, ale takich pierogów to nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
O mniam, robiłyśmy kiedyś pierogi z farszem z bobu i selera :D Bardzo nam smakowały :)
OdpowiedzUsuń