Pełnoziarniste pierogi z bobem

Pierogi z bobem są polskim daniem tradycyjnym, charakterystycznym dla regionów Podkarpacia, skąd pochodzę. I dowiaduje się o tym dopiero teraz! W moim domu rodzinnym królowały pierogi ruskie i nie było miejsca na inne 😉 Farsz na tradycyjne pierogi z bobu zawiera gotowany bób, cebulę oraz podsmażony boczek. Ale u mnie w pierogach takiego farszu nie znajdziecie...
Moje pierogi z bobem to tylko i wyłącznie moja inwencja twórcza. Są to pierogi w wersji wegetariańskiej, wykonane z mąki pełnoziarnistej, dzięki temu są bogatsze w składniki odżywcze. Farsz jest kremowy i delikatny - zawiera on gotowany bób, świeżą bazylię, czosnek oraz parmezan. Pierogi w takiej w wersji są lekkie i baaardzo smaczne!

Pierogi z bobem

Składniki:
(na około 25-30 szt.)

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
  • ok. 450 g bobu (może być mrożony)
  • garść listków świeżej bazylii
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki parmezanu
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1-2 łyżki oliwy


Wykonanie:

Farsz:
Bób płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli oraz 1/2 łyżeczki cukru i gotujemy przez około 15 min. Następnie odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki.

Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Listki bazylii myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. 
Do malaksera wrzucamy ugotowany i obrany bób, dodajemy bazylię, kawałki czosnku, starty parmezan oraz wlewamy oliwę. Miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy pieprzem oraz solą.


Ciasto:
Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę pszenną i mieszamy z mąką pełnoziarnistą. Dodajemy sól oraz masło, a na końcu dodajemy porcjami gorącą wodę. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15-20 min., aby odpoczęło.


Pierogi:
Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm i wycinamy kółka za pomocą szklanki o średnicy około 6-7 cm. Na środek wykładamy po łyżeczce farszu.

Pełnoziarniste pierogi

Zlepiamy dokładnie brzegi, formując pierogi. 

Pierogi pełnoziarniste

Domowe pierogi


W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzącej wody wrzucamy partiami pierogi (po około 6-8 szt.) i gotujemy około 2 min. od momentu wypłynięcia.
Podajemy z podsmażaną cebulką.


Pierogi pełnoziarniste z bobem

Przepis na pełnoziarniste pierogi z bobem

Przepis na pierogi z bobem

Domowe pierogi z bobem

Podkarpackie pierogi z bobem

Przepis na pierogi

Komentarze

  1. Przyznam że rzadko sięgam po bób - jakoś wolę ciecierzycę. Niemniej jednak pomysł świetny:)
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię pierogi :) Pyszna klasyka Madziu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No proszę! Ja bób uwielbiam, ale takich pierogów to nie jadłam :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam, robiłyśmy kiedyś pierogi z farszem z bobu i selera :D Bardzo nam smakowały :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny