Kuchenna Apteka #17 - Figi
Figi to egzotyczne owoce, które zawierają cenne składniki odżywcze, witaminy i minerały. Zarówno figi świeże, jak i suszone cenione są ze względu na swoje właściwości zdrowotne, choć w figach suszonych jest większa ilość wartościowych składników, niż w świeżych. Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, ile dobra skrywają te małe i niepozorne owoce. Stosowane są medycynie niekonwencjonalnej do leczenia wielu schorzeń.
W Polsce bardziej popularne są figi suszone, choć coraz częściej w sklepach można już spotkać figi świeże. Są one na tyle uniwersalnym owocem, że można dodawać je zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych.
Dowiedz się dlaczego warto wprowadzić je do codziennej diety!
Właściwości zdrowotne fig:
W Polsce bardziej popularne są figi suszone, choć coraz częściej w sklepach można już spotkać figi świeże. Są one na tyle uniwersalnym owocem, że można dodawać je zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych.
Dowiedz się dlaczego warto wprowadzić je do codziennej diety!
Figi to źródło:
- wapnia
- potasu
- magnezu
- żelaza
- fosforu
- witaminy A
- witamin z grupy B: B1, B2, B5, B6
- kwasu foliowego
- witaminy K
- witaminy C
- błonnika (pektyny)
- przeciwutleniaczy (polifenoli)
Właściwości zdrowotne fig:
- obniżają ciśnienie i wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego
- obniżają poziom cholesterolu
- chronią przed miażdżycą i chorobami serca
- utrzymują równowagę wodno-elektrolitową w organizmie
- pobudzają pracę jelit i likwidują zaparcia (suszone figi)
- chronią przed groźnymi schorzeniami jelita grubego
- wspomagają pracę wątroby
- chronią przed anemią
- wspomagają pracę układu nerwowego
- pomagają przy stresie i bezsenności
- poprawiają pamięć i koncentrację
- mogą zapobiegać osteoporozie (suszone figi)
- wzmacniają kości i zęby
- mają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne
- odkwaszają organizm
- wzmacniają odporność organizmu
- zwalczają kaszel i uśmierzają ból gardła (figi gotowe w mleku)
- pozytywnie wpływają na wzrok i kondycję skórę
- chronią skórę przed promieniami UV
Uwaga!
- figi nie są zalecane osobom chorującym na cukrzycę, gdyż zawierają przede wszystkim cukry (glukozę i fruktozę) i mają wysoki indeks glikemiczny
- powinny unikać ich też osoby odchudzające się (głównie fig suszonych)
Ciekawostki:
- biały nalot na figach nie jest oznaką pleśni, a jest to skrystalizowany cukier
- figi uznawane są za afrodyzjak i są symbolem płodności
- w 100 g fig suszonych jest więcej witamin i minerałów niż w 100 g fig świeżych, ale niestety jest też więcej cukrów
- świeże figi zawierają około 75 kcal w 100 g, natomiast figi suszone - około 250 kcal w 100 g
- figi suszone zawierają w 100 g produktu tyle wapnia co w szklance mleka
- figi mogą łagodzić poranne nudności w ciąży
Przepisy z figami
Bardzo lubię figi :) Są mega pyszne :)
OdpowiedzUsuńDobrze wiedzieć o tych nowinkach
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że ma aż tyle dobroczynnych właściwości!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Uwielbiamy jak pesteczki fig tak fajnie chrupią :)
OdpowiedzUsuń