Jesienne smoothie z dynią
Dynia to bardzo zdrowe warzywo i jesienią warto spożywać ją jak najczęściej. O dyni mogliście poczytać w ostatniej "Kuchennej Aptece". Można z niej przygotować nie tylko dania wytrawne, ciasta, desery czy dżemy, ale przyda się również do smoothie lub koktajli. Czasami zostaje nam niewielka ilość puree z dyni i nie wiemy co z nim zrobić... Oto podpowiedź - wykorzystać do przyrządzenia zdrowego smoothie!
Do puree z dyni dodałam mus z mango oraz sok marchewkowy, dzięki temu wyszło pyszne i odżywcze smoothie w kolorze jesieni, w którym smak dyni jest mało wyczuwalny - na pierwszy plan wysuwa się tu smak mango, a za nim czuć marchewkę. Takie smoothie to dobry pomysł na przemycenie dyni, gdy ktoś za jej smakiem nie przepada.
Na zdrowie!
Składniki:
Dynię obieramy ze skórki, czyścimy z pestek, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku 15-20 min. w temp. 200 stopni. Wyciągamy i studzimy.
Mango obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki, usuwając pestkę.
Marchewki obieramy, dokładnie myjemy i przepuszczamy przez sokowirówkę, wyciskając sok.
Wystudzoną dynię oraz mango przenosimy do wysokiego naczynia i blendujemy na gładki mus. Dodajemy sok marchewkowy i wszystko razem mieszamy.
Do puree z dyni dodałam mus z mango oraz sok marchewkowy, dzięki temu wyszło pyszne i odżywcze smoothie w kolorze jesieni, w którym smak dyni jest mało wyczuwalny - na pierwszy plan wysuwa się tu smak mango, a za nim czuć marchewkę. Takie smoothie to dobry pomysł na przemycenie dyni, gdy ktoś za jej smakiem nie przepada.
Na zdrowie!
Składniki:
- ok. 300-350 g dyni (ważonej ze skórką)
- 1 duże mango
- 4 duże marchewki
Wykonanie:
Mango obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki, usuwając pestkę.
Marchewki obieramy, dokładnie myjemy i przepuszczamy przez sokowirówkę, wyciskając sok.
Wystudzoną dynię oraz mango przenosimy do wysokiego naczynia i blendujemy na gładki mus. Dodajemy sok marchewkowy i wszystko razem mieszamy.
Przelewamy do szklanek.
Rada:
Gdy nie mamy w domu sokowirówki lub gdy czas nas goni i nie mamy czasu na bawienie się z marchewkami to możemy skorzystać z gotowych soków marchewkowych, ale muszą one być dobrej jakości i bez dodatków. Najlepsze są te jednodniowe.
Rada:
Gdy nie mamy w domu sokowirówki lub gdy czas nas goni i nie mamy czasu na bawienie się z marchewkami to możemy skorzystać z gotowych soków marchewkowych, ale muszą one być dobrej jakości i bez dodatków. Najlepsze są te jednodniowe.
Robiłyśmy kiedyś smoothie dyniowo-bananowe ale z mango też musimy spróbować :)
OdpowiedzUsuńCo za egzotyczne połączenie...muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Świetne i na pewno bardzo smaczne połączenie :)
OdpowiedzUsuń