Burgery buraczkowe z mozzarellą
Burgery buraczane z kaszą jaglaną w wersji odmienionej... bo nadziewane mozzarellą. Są to burgery wegetariańskie, ale są tak smaczne, że nawet mięsożercy nimi nie pogardzą 😉 Co ważne, są proste i szybkie w przygotowaniu, a buraków nie trzeba wcześniej piec czy gotować - wystarczy obrać ze skóry i zetrzeć na tarce. Jedynie trzeba wcześniej ugotować kaszę jaglaną - można to również zrobić dzień wcześniej, nie tracimy wtedy czasu na czekania, aż przestygnie. Burgery pieczemy w piekarniku, dzięki temu są mniej kaloryczne i idealne dla osób dbających o linię lub odchudzających się. Poza tym, burak to polski superfood, dlatego warto sięgać po dania z burakami jak najczęściej!
Gotowe burgery możemy podać z sałatką i ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub po prostu wsadzić w bułkę 🍔
Składniki:
Gotowe burgery możemy podać z sałatką i ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub po prostu wsadzić w bułkę 🍔
Składniki:
- 2 średnie buraki
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2,5 szklanki bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebulka
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 1 op. mini mozzarelli
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 3-4 łyżki sezamu
Wykonanie:
Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. Przenosimy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła. Lekko studzimy.
Buraki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy nożem lub w malakserze. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i osuszamy na ręczniku papierowym.
Na talerz wysypujemy bułkę tartą i mieszamy z sezamem.
W misce mieszamy: starce buraki, ugotowaną kaszę jaglaną, posiekaną natkę pietruszki, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, posiekaną cebulkę, sól, pieprz, zioła. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę i wyrabiamy jak mielone. Na dłoń nakładamy trochę masy, spłaszczamy, a na środku umieszczamy kulkę mozzarelli. Formujemy kształt kuli tak, aby mozzarella pozostała w środku, a następnie obtaczamy w bułce tartej z sezamem.
Mmmm, ja tam bym mogła się u Ciebie stołować :D
OdpowiedzUsuńMam ślinotok na sam widok :D Mega!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Takich jeszcze nie robiłam, ale wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń