Zapiekanka kebab-gyros z ryżem
Zapiekanka kebab-gyros w wersji z ryżem, inspirowana popularną i lubianą sałatką imprezową... z kurczakiem, papryką, ogórkami konserwowymi i kukurydzą, a zamiast kapusty pekińskiej jest ryż 😉 Jest ona bardzo prosta w przygotowaniu, a smakuje rewelacyjnie! Jest to jedna z lepszych zapiekanek, jakie jadłam. U mnie zapiekanka ta składa się z pojedynczej warstwy ryżu i składników, ale można również wykonać ją w wersji powtarzających się warstw, jak w przypadku sałatki. Zapiekanka jest sycąca oraz treściwa i świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny 👪
Składniki:
Składniki:
- 3 torebki ryżu białego
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 5 łyżek kukurydzy z puszki
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 jajko
- 1/2 op. przyprawy kebab-gyros
- ok. 150-200 g sera żółtego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Ryż gotujemy do miękkości według instrukcji na opakowaniu, a następnie wykładamy na dno naczynia żaroodpornego.
Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i również kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w półplasterki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojony filet z kurczaka. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą kebab-gyros. Smażymy, aż zetnie się białko mięsa, a następnie dodajemy cebulę, czosnek oraz paprykę. Trzymamy na ogniu, aż mięso będzie w środku usmażone, następnie zdejmujemy z kuchenki i dodajemy kukurydzę z puszki oraz ogórki konserwowe. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego, na przygotowany wcześniej ryż.
W kubku rozbełtujemy jajko i dodajemy majonez, jogurt naturalny oraz ketchup. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy lekko solą i pieprzem. Przygotowany sos wylewamy na wierzch zapiekanki i posypujemy startym, żółtym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-30 min. Podajemy na ciepło.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojony filet z kurczaka. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą kebab-gyros. Smażymy, aż zetnie się białko mięsa, a następnie dodajemy cebulę, czosnek oraz paprykę. Trzymamy na ogniu, aż mięso będzie w środku usmażone, następnie zdejmujemy z kuchenki i dodajemy kukurydzę z puszki oraz ogórki konserwowe. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego, na przygotowany wcześniej ryż.
W kubku rozbełtujemy jajko i dodajemy majonez, jogurt naturalny oraz ketchup. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy lekko solą i pieprzem. Przygotowany sos wylewamy na wierzch zapiekanki i posypujemy startym, żółtym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-30 min. Podajemy na ciepło.
Bardzo fajna i ciekawa wersja zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Jest bardzo smaczna :)
UsuńSuper smaki i tak ładnie zapieczona :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńW takiej wersji jeszcze nie jadłam, czas spróbować!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Polecam - koniecznie zrób :)
UsuńBardzo lubię takie zapiekanki, a przyprawa gyros nalezy do jednej z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię takie zapiekanki :)
UsuńPrezentuje się genialnie :) Pyszna zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJuż zapisałam. na pewno wypróbuję przy najbliższej imprezie :)
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się :)
UsuńWłaśnie takiego przepisu szukałam. Wygląda naprawdę pysznie!
OdpowiedzUsuń