Soczewicówka z frankfurterkami
Soczewicówka...zupa z soczewicy przygotowana na wzór grochówki, tylko zamiast grochu łuskanego dodałam czerwoną soczewicę. Gęsta i treściwa zupa z mięsną wkładką w postaci kawałków schabu oraz frankfurterek zadowoli z pewnością nie jednego faceta 😉
Wygląda i smakuje prawie jak grochówka, a gotuje się ją dużo szybciej, gdyż soczewica czerwona potrzebuje mniej czasu, aby była rozgotowana niż groch łuskany.
Czerwona soczewica to bogate źródło witamin z grupy B: B1, B2, PP, B5, B6 oraz kwasu foliowego, witaminy K, a także składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, fosforu. Spożywanie jej zapobiega nadciśnieniu oraz zmniejsza ryzyko udaru i chorób serca, a także obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Taka zupka to idealne danie jednogarnkowe w okresie jesienno-zimowym.
Taka zupka to idealne danie jednogarnkowe w okresie jesienno-zimowym.
Składniki:
- 2 szklanki soczewicy czerwonej
- ok. 300 g frankfurterek
- ok. 300 g schabu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4-5 ziemniaków
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 1 łyżka majeranku
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki oleju
Wykonanie:
Schab myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Frankfurterki kroimy w plasterki.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy ze skóry, myjemy i osuszamy. Ziemniaki kroimy w kostkę, a marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojony schab. Gdy białko mięsa się zetnie dodajemy cebulę z czosnkiem. Chwilę podsmażamy, a następnie wrzucamy frankfurterki. Smażymy około 3-4 min. i całość zalewamy gorącą wodą w ilości 2-2,5 litra. Do garnka wrzucamy liścia laurowego i ziela angielskie. Zagotowujemy i dodajemy ziemniaki oraz soczewicę (wcześniej przepłukaną na sitku pod bieżącą wodą).
Gotujemy do momentu, aż soczewica się rozgotuje, a ziemniaki zmiękną (ok. 10-15 min.). Na końcu dodajemy startą marchewkę i pietruszkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Gotujemy jeszcze przez około 5 min. i zupka gotowa!
Bardzo smakowicie wygląda :) Zjadłabym z wielką przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Cieszę się bardzo :)
UsuńUwielbiam takie treściwe zupki! Na jesienne dni najlepsza :)
OdpowiedzUsuńJuż niedługo taka zupka się przyda ;)
Usuństaram się, by soczewica często gościła w naszej kuchni :)
OdpowiedzUsuńSuper! U mnie z tą soczewicą to bywa różnie ;)
Usuń